rss      tw      fb
Keres

 

Lánczos Veráról

Írások, elemzések:

 

Igaza van-e Tölgyessy Péternek?


„De ő mégsem bánja, hogy a Jobbik félrelöki ezt a nyugatias felállást, mert annyira rettenetes és kártékony volt már ez a kétpártrendszer, hogy direkt jót tesz velünk a Jobbik.”

Kerülhet-e homok a fogaskerekek közé?

(A Fidesz esete az IMF-fel és a magyar gazdasággal)

„A végletesen megosztott magyar társadalom szokásos, mindent definíciós harccá és kommunikációs kérdéssé silányító küzdelmének vagyunk tanúi ebben az esetben is.”

Állást foglaltak, de minek?


Megalomania – flickr.com/Sterin

„A kisebb pártok helyzetét kifejezetten nehezíti, ha egy nagy párt megalomán célt maga elé tűzve letarolja a kopogtatócédulák gyűjtésére rendelkezésre álló közös terepet.”

A Babarczy-jelenség

„Vagy demokratikus pártnak tartja a Fideszt, és akkor nem tételezheti fel róla, hogy a Jobbik támogatását keresi majd, vagy nem tartja elég demokratikusnak, ebben az esetben viszont milyen alapon bízná rá az országot ekkora hatalmi fölénnyel?”

Sólyom László kettős mércéje


Duality - flickr/BottleLeaf

„Azon lehet vitatkozni, hogy a köztársasági elnöki szerepkörbe beletartozik-e, hogy választási ígéretekről és betartásukról értekezzen. Ám ha megtette egyik esetben, joggal várják el tőle a másikban is.”

Riogatás?


flickr/David M

„Az ember nehezen hisz a szemének. Pedig akárhogy nézzük is, ez van oda írva: nem lesz vita (ki lesz iktatva), hiszen a nagy kormányzó párt a ’maga természetességével’ megfogalmazza majd a nemzeti ügyeket, és képviseli is, amit megfogalmazott.”

A politikai közgondolkodás lebutításáról

(Válasz Török Gábornak)

„Török Gábor egyetlen szót nem szán a Reuters-hírre, hogy okfejtésem helytállóságát vitassa. Nem hoz ellenérveket, nem mondja, hogy esetleg tévedtem a levezetésben, nem érdekli, hogy az anonim gazdasági szakértők szakmai álláspontja vitatható-e vagy sem.”

A politikai üzenetek útjai


flickr/Cold-Cut

„…kevéssé érthető, hogyan óhajthatnak a megkérdezett elemzők többségükben kétharmados parlamenti győzelmet ugyanannak a politikai erőnek, amellyel szemben túlnyomó többségük (21-en) fogalmazza meg egyidejűleg az aggodalmát.”

Gyáva-e Orbán Viktor?


Arrogance - Český Krumlov; Sergio Montijano/flickr. com

„A lényeg a vitakerülés ténye, amely önmagáért beszél: az ilyen magatartás nem tiszteli a választókat. (…) a miniszterelnöki vita nem az ellenfélnek tett gesztus.”

Minek kétmillió kopogtatócédula?

„…többen arra készülnek, hogy a Fidesz nevében gyűjtsenek ajánlószelvényeket. Nyitrai megüzente az embereknek, hogy a Fidesz aktivistái igazolni fogják magukat, aki pedig csal, az bűncselekményt követ el.”

Kampányigazságok


Intellectual – drjohn2500/flickr

„…szoros összefüggés van a történéseket kizárólag a politikai taktika szempontjából szemlélő, értékmentesen leíró látásmód sulykolásai és a most éppen nyerésre álló látványpolitizálás sikeressége között.”

1 hozzászólás

A jogállamiság bástyái?

Mottó: „Csak jól kell tudni kormányozni?”


„Rögzítsük a tényeket ebben a konkrét ügyben: az egységes mezőgazdasági rendszer bevezetéséről szóló törvény előzetes normakontrollja kapcsán az alkotmánybírósági eljárás példátlanul elhúzódott. Oly mértékben, hogy közben véget ér a parlamenti ciklus.”

A margóra

Lévai Júlia: Hajrá riporterek… című írásához

„…lehet a farkast félelemből etetni, de bízni abban, hogy így majd nem fogyaszt el jóízűen bármikor, amikor kedve tartja, nem érdemes.”

Trükkös sajtótájékoztató

(avagy adj vissza valamit zajosan, amit senki nem vett el)

„…ebből a megközelítésből nehéz más következtetésre jutni, mint arra, hogy a Fidesz szerint a demokratikus ’választás joga’ egyenlő a ’Fideszt választani’ jogával.”

Veszély veszély hátán?

„Szívesen olvasnám a Fidesz gazdaságpolitikusától a hivatkozott adatok pontos forrásait, a számításokat, amelyek az említett eredményre vezettek. Pontosan mit jelent a több mint százezer, amire hivatkozik. Persze, csak akkor, ha az adatközlő kerülni kívánja a számokkal való bűvészkedést, hogy a trükközést már ne is említsük.”

Jöjjön inkább Mohács!

(avagy mit javasol T.G.M. a baloldalnak?)


Orlai Petrics Soma: Perényiné a mohácsi csata után összeszedi a halottakat (1860 körül) – Wikipedia

„Ha most lenullázzuk Orbán Viktor - még T.G.M. szerint is - demokratikusabb ellenzékét (mert a másik a Jobbik lesz), nem éppen ezzel teremtünk-e olyan helyzetet, hogy legközelebb Orbán Viktor és a Fidesz marad meg a kisebbik rossznak a szélsőjobbal szemben?”

A trükközés igazi mesterei

„..azt kell belátnunk, hogy a párt a jövőben sem mondhat le arról, hogy fenntartsa magának a hitelesség definiálásához való jogot. Ezért hiába reménykednek sokan abban, hogy a jobboldal hatalomra kerülésével az országban véget ér majd a ’hideg polgárháború’ - nem lesz így.”

Nézőpont kérdése?

„Ha az ilyen kutatási eredmények ismertetése alakíthatja a közvéleményt, akkor alakíthassa az ilyen ismertetések kritikája is.”