rss      tw      fb
Keres

Nyolc bank levélben fordult Brüsszelhez Magyarország ellen



Nyolc nagy európai bank vezetője írta alá azt a levelet, amelyben a pénzintézetek Brüsszel támogatását kérik a magyar kormánnyal szemben a devizahitelek végtörlesztésének ügyében – írta a Reuters brit hírügynökség kedden.


A november 14-i keltezésű, Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelő európai biztosnak címzett levélben a banki vezetők arra hívják fel a figyelmet, hogy az intézkedés jogaik „kirívó megsértése”. „Arra kérjük a Bizottságot, hogy sürgős és azonnali lépéseket tegyen az európai uniós alapelvek és az alapvető szabadság(jog)ok megsértésének megállítására.” „Elkötelezettek vagyunk a párbeszéd folytatása mellett, amelyet már elkezdtünk [Barnier] szolgálataival, és üdvözölnénk támogatását, a Magyarország által elkötelezett egyezménysértések hatékony megállítása és orvoslása érdekében"

A levél aláírói között van a BayernLB, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a KBC, a Raiffeisen Bank International, illetve anyabankja, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken, továbbá az UniCredit vezérigazgatója, illetve pénzügyi igazgatója.

A levél szerint a magyar törvény, amely rögzített árfolyamokat állapít meg a mintegy 18,3 milliárd eurós magyar devizahitelezési piacon, legalább 15 százalékos azonnali veszteséget okoz az euróhiteleknél, 25 százalékosat a svájci frank alapú hiteleknél. A bankok szerint a lépés „olyan időben terheli meg” őket, „amikor a szabályozók és piacok magasabb tőkekövetelményeket írnak elő, és hozzájárul az európai bankrendszer jelenlegi instabilitásához”. „Intézményeinknek felül kell majd vizsgálniuk a magyar bankpiaci kötelezettségvállalásaikat.”

A brüsszeli bizottság már korábban aggodalmait fejezte ki a magyar intézkedéssel kapcsolatosan. Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Bizottság egyik szóvivője szeptember közepén, a magyar kormány bejelentését követően úgy nyilatkozott: korai még végleges véleményt nyilvánítani a magyar tervekről, de az Európai Bizottságnak első ránézésre aggodalmai vannak azzal kapcsolatban, hogy a terv a devizahitelek egyösszegű, a mostani piacinál alacsonyabb árfolyamú törlesztésének elfogadására kötelezné a bankokat.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője akkor azt is elmondta, hogy a testület tanulmányozni fogja a bejelentett intézkedések összhangját az uniós szabályokkal. A felvetődő kérdések között említette a tőke szabad mozgására vonatkozó előírásokat, illetve az állami támogatással kapcsolatos szabályozást. Egyben a bizottság reményének adott hangot, hogy a tervezett intézkedésekkel kapcsolatos tárgyalások során figyelembe veszik a külföldi anyabankoknak az úgynevezett bécsi kezdeményezés keretében tett kötelezettségvállalását.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!