rss      tw      fb
Keres

A spanyol kormány befagyasztja a minimálbért

MTI 2011. december 28., szerda 16:20

A spanyol kormány - a szakszervezetekhez eljuttatott tervei szerint - a minimálbér befagyasztását tervezi a jövő évre.

Szakszervezeti források szerint a 641 eurón történő befagyasztást a kormány pénteki ülésén jelentik be hivatalosan, egy rendkívüli megtakarítási csomag keretében.

Az új munkaügyi miniszter szerdán találkozott a két legnagyobb szakszervezeti szövetség, a Comisiones Obreras és az UGT vezetőivel, hogy megvitassa velük a munkapiaci reform részleteit és a várható szigorításokat.

Az új spanyol kormányfő már korábban kijelentette, hogy ragaszkodni fog a jövő évi 4,4 százalékos hiány-előirányzathoz. Az idei spanyol államháztartási deficitet a GDP 6,5 százalékán várják.

A spanyol kormány első megszorító csomagjának részeként 4 milliárd eurós kiigazítást tervez. A csomagot várhatóan a pénteki kormányülést követően jelentik be. A jövő évi felülvizsgált költségvetést március végéig terjesztik elő - tette hozzá. A madridi kabinetnek 2012. egészében 16,5 milliárd eurót kell megtakarítania annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az évre előirányzott 4,4 százalékos GDP-arányos hiányt.

A gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiigazítási csomag részeként - a választási ígéreteknek megfelelően - január elsejével emelik a nyugdíjakat, és egyes költségvetési tételek kifizetését befagyasztják.