rss      tw      fb
Keres

Újabb eljárást indítottak a szerb radikális Seselj ellen Hágában tanúk kilétének felfedése miatt

MTI 2010. február 5., péntek 17:00

Újabb eljárást indítottak Hágában, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Vojislav Seselj radikális szerb politikus ellen, mert bizalmasnak számító adatokat, védett tanúk személyazonosságát tette közzé.

O Gon Kvon bíró pénteki közleménye szerint a Szerb Radikális Párt vezetője olyan információkat adott ki, amelyek tizenegy tanú azonosítását teszik lehetővé, márpedig a törvényszék ezt büntetendő cselekménynek tartja.

A szerb politikus neve alatt engedélyezett könyvben az említettek nevét, foglalkozását és lakóhelyét is nyilvánosságra hozták - derül ki a közleményből.

A börtönéből is aktívan politizáló Seseljt főperében összesen 15 vádpontban 1991-1994 között Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel vádolják az ENSZ-törvényszéken, köztük gyilkossággal, embertelen bánásmóddal, emberek üldözésével, erőszakos kitelepítéssel és vagyontárgyak (köztük egyházi épületek) elpusztításával.

Tavaly a most indítotthoz hasonló másik perben már 15 hónapnyi börtönre ítélték, mert védett tanúk nevének és adatainak kiadását engedélyezte egy könyvben. Ez a típusú bűncselekmény hét év börtönnel és százezer euró pénzbírsággal is sújtható Hágában.

Az előző Seselj-ügy hatására a törvényszék további intézkedéseket tett annak érdekében, hogy hatékony védelmet biztosítson a tanúknak. A vádlott főperében például legutóbb zárt ajtók mögött tartották a meghallgatást.