rss      tw      fb
Keres

Párbeszédre szólította föl a szíriai feleket az Arab Liga

MTI 2012. március 29., csütörtök 17:51

Párbeszédre szólította föl a Szíriában egymással szemben álló feleket az Arab Liga az "arab tavasz" óta megtartott első csúcstalálkozóján csütörtökön.

Az iraki fővárosban tartott tanácskozás résztvevői elutasítottak "bármilyen külföldi beavatkozást" Szíriában, ugyanakkor továbbra sem sikerült megállapodniuk az egy éve tartó konfliktus megoldását célzó egységes stratégiában.

Az államfők fölszólították Bassár el-Aszad szíriai elnököt és kormányát, hogy hajtsa végre a Kofi Annan ENSZ-különmegbízott által beterjesztett hatpontos béketervet. A terv előirányozza egyebek között a politikai foglyok elengedését és egy azonnali tűzszünetet, amelynek ellenőrzését az ENSZ-re bízná.

Egyedül a kuvaiti emír ütött meg kemény hangot; követelte, hogy a szíriai rezsim "vessen véget a népe elleni erőszaknak".

Aszad szíriai ellenfelei megismételték, hogy nem hajlandók tárgyalni a rezsimmel. "A szíriai nép hat hónapja azt mondja: nincs párbeszéd bűnözőkkel" - közölte a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet. Az ENSZ adatai szerint immár eléri a 9 ezret a rendszerellenes tiltakozások halálos áldozatainak száma Szíriában.

A Szíriával kapcsolatos nézeteltérések jeleként az Arab Liga 22 tagállamából csak tíz képviseltette magát a legmagasabb szinten; az Öböl menti arab országok vezetői közül csak a kuvaiti emír vett részt a csúcson. Jelen volt viszont a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűncselekmények vádjával körözött szudáni elnök, Omar el-Besir és meghívott vendégként Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

A csúcstalálkozón Szíria mellett szó esett a jemeni megbékélési folyamatról és az izraeli-palesztin helyzetről is.