rss      tw      fb
Keres

Lezárult egy kétszázmilliós program a nyugat-dunántúli hajléktalanság kezelésére

MTI 2012. március 30., péntek 13:57

A nyugat-dunántúli régióban élő hajléktalanok társadalmi és munkaerő-piaci integrációját, foglalkoztatását, képzettségi szintjének növelését, szociális helyzetének javítását szolgálja a Lakhatással, munkával, képzéssel az integrációért címmel magvalósult projekt.

A százszázalékos uniós támogatással, mintegy 210 millió forintból megvalósult program eredményéről pénteken tartott sajtótájékoztatót a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Zalaegerszegen.

Kardos Ádám szakmai koordinátor közölte: a kétéves program öt helyszínen, 284 hajléktan bevonásával kezdődött el. Szociális helyzetük, kompetenciájuk és tanulási képességük alapján végzett felmérések után 150-en kerültek be a programba. A munka-erőpiaci kereslet alapján képzéseket - bútorkárpitos, motorfűrész-kezelő, gépi-takarító, szobafestő, szobaasszony, földmunkagép-kezelő - indítottak négy helyszínen. A hat szakmacsoportban összesen 84 ember, a résztvevők 94 százaléka szerzett OKJ-s bizonyítványt.

A szociális munkások személyre szabott segítséget nyújtottak a célcsoport tagjainak, 74 embernek a lakhatását is támogatták. A programban részt vevők közül 104-en létesítettek munkaviszonyt, 82-en már több mint hatvan napja dolgoznak - sorolta Kardos Ádám, hozzáfűzve, hogy elkészült a hajléktalan emberek foglalkoztathatóságát, valamint önálló lakhatásának segítését célzó képzési anyag is.

A szakmai koordinátor elmondta, hogy a programban résztvevők sorsát további fél éven keresztül nyomon követik, és ekkor lehet majd választ adni arra a kérdésre, hogy hányan tudtak valóban élni a lehetőséggel.