rss      tw      fb
Keres

Gyámot akarok!



Ha csak két lehetőség közül választhatok, mint azt Matolcsy György ismét tudomásomra hozta kedden*, én a gyámságot választom. Én a magyar kormányt és a magyar gazdaságpolitikát a Valutaalap  és az Európai Unió gyámsága alá szeretném helyezni.

Ezzel szemben nem szeretném, ha „Magyarország miniszterelnöke és a kormány” tovább folytathatná a „lépésről lépésre haladó, a nemzeti érdekeket óvó” tárgyalási folyamatát. Az én nemzeti érdekem az, hogy holnaptól kezdve Magyarország miniszterelnöke és gazdasági minisztere ne garázdálkodhasson szabadon. És mivel ebben én nem tudom megakadályozni őket, szeretném, ha a világ gyámot nevezne ki föléjük.

És ezt nemcsak azért szeretném, mert példátlan elszegényedést tapasztalok magamon és a szűkebb-tágabb környezetemben, nemcsak azért, mert szégyellem, hogy Európa és a világ lekezelt, lesajnált, kirekesztett páriamagyarja vagyok az Orbán-ország állampolgáraként, nemcsak azért, mert már megint konzultációs levélben hazudik bele a képembe Magyarország miniszterelnöke** stb., stb. Hanem azért is szeretném azt az európai gyámot, mert ha lenne, akkor talán azok a normák uralkodnának Magyarországon is, amelyeket Orbán úr így festett le legutóbb: „Az európai vezetőkről ugyan Európában nem mindenhol vannak egységesen jó véleménnyel, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy viselkedni tudó, képzett, iskolázott emberekről van szó, tehát mindannyian tudjuk, hogy dühöngeni meg mérgelődni meg kiabálni meg egyáltalán a feszültséget növelni nincsen semmi értelme, az nem vezet el bennünket a problémák megoldásához. Ezért bár vannak lényeges tartalmi véleménykülönbségek, ezeknek a képviselete mindig megmarad a kölcsönös tisztelet – ráadásul nemcsak a személyeknek, hanem a nemzeteknek kijáró kölcsönös tisztelet – keretein belül.”

Nekem régóta nincs jó véleményem, egységesen, a Fidesz-vezetőkről meg a parlamenti társulatukról. Sohasem gondoltam, hogy viselkedni tudó, képzett, iskolázott emberekről volna szó. De az a csürheszellem és -beszéd, amelyet kedden az országgyűlésben produkáltak (lásd a hangfelvételt és a videót*), még engem is meglepett. És Vadai Ágnessel ellentétben* úgy gondolom, hogy intelligens ember nincs bizonyos képességek és tulajdonságok – az átlátás és az elemzés képessége, erkölcsi tartás, önállóság, érzékenység, méltányosság – nélkül. Navracsics Tibor valamennyi képességnek és tulajdonságnak híján van, ha nem is eredendően, ezt nem tudom, de régóta. Ugyanolyan tartás nélküli Orbán-harcos volt az egyenarcúak és egyennyelvűek seregében évekig frakcióvezetőként, és most miniszterként, mint amilyen Lázár János volt frakcióvezetőként és lesz államtitkárként. Annak, aki csak egyetlenegyszer is elmond egy ilyen beszédet nyilvánosan, mint amilyet ők ketten tegnap produkáltak a magyar országgyűlésben, örökre ki kellene írnia magát mindenféle klubból. Mert nemcsak arról állítottak ki (ismét) bizonyítványt, hogy politikusnak – közös ügyeink intézőjének – alkalmatlanok, hanem arról is, hogy embernek azok. Mert ember nem gyűlöl, nem uszít, nem hazudik, nem rágalmaz ilyen fékeveszetten, mint ők. Nem harcol ilyen aljas eszközökkel, senkiért és semmiért, mint ők. Nem szolgál ennyire elvtelenül senkit és semmit, mint ők. Nem azonosul ennyire feltétel nélkül senkivel és semmivel, mint ők Orbánnal meg a saját pusztító gyűlöleteikkel és indulataikkal. Egyikük felhevülten hadarva, másikuk hideg cinizmussal.

Elkeserítő. Nem tudok mit mondani. Rajtuk már egy gyám se segíthet.

(Mihancsik Zsófia)





* Lásd hírösszefoglalónkat: Ők döntenek Magyarország sorsáról – Orbán, Navracsics, Lázár, Matolcsy is „beszélt” kedden

** Azt állítja például, hogy mi, ő meg én („mi, magyarok”) úgy határoztunk volna két éve, hogy minden fontos kérdést megbeszélünk egymással. Meg hogy mi együtt határoztunk volna az alaptörvényről. Meg hogy ők állítólag befagyasztották a rezsiköltségeket (értesítsenek, ha tudnak egyetlen olyan tételt mondani, amelyik nem emelkedett). Meg hogy micsoda vívmány, hogy mihelyt tartósan munkanélküli leszek, segély helyett elmehetek 47 ezer forintért közmunkára (és ezzel az új munkahelyekről szóló statisztikájuk rózsaszínre festéséhez is hozzájárulhatok). És nem szégyelli odaírni a végére, hogy „tisztelettel” arra kér, holott tudom, hogy soha senkit nem tisztelt, még a saját rajongóit sem, hiszen őket is csak használja.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!