rss      tw      fb
Keres

Tizenhét európai gazdasági szakértő: Európa a vesztébe rohan




A Die Welt című lap Beláthatatlan léptékű katasztrófa címmel közölte a német dpa hírügynökség jelentését.

Tizenhét európai gazdasági szakértő drámai hangvételű felhívással fordult a nyilvánossághoz: szakvéleményükben azt írják, hogy „Európa alvajáróként beláthatatlan léptékű katasztrófa felé tart”.

Ismert gazdasági szakértők egy csoportja úgy látja, hogy Európa a szakadék szélén áll. „Európa alvajáróként beláthatatlan léptékű katasztrófa felé tart” – áll a 17 európai vezető közgazdász által írt szakvéleményben.

A tudósok, köztük Peter Bofinger szakértő sürgősen több erőfeszítést követelnek a kormányoktól a fenyegető összeomlás elkerülése érdekében. Egy hosszú távú transzferuniót azonban elutasítanak, ahogy az eurókötvényeket is.

„Ki a zsákutcából – A válságból kivezető út” című felhívásukban a szakértők azt követelik, hogy küszöböljék ki a valutaunió szerkezeti hibáit, és a rendszert az intézmények szintjén alakítsák újjá, hogy visszanyerjék az euró iránti bizalmat. A korábbi terhek – vagyis az adósságválság – felszámolását az eddiginél nagyobb mértékben minden euróövezeti tagállamnak közösen kell vállalni – áll a tanulmányban, amelyet az amerikai Institute for New Economic Thinking adott közre.

Rövid távon egyebek között az eladósodott államok számára létrehozott garanciakeret bővítését látja szükségesnek a tanulmány, feltéve, hogy az érintett államok megvalósítják az egyeztetett reformokat.


Hiteles elkötelezettség a strukturális reformok mellett

A válságból kivezető út csak abban az esetben lehet sikeres, ha hiteles elkötelezettség alakul ki az euróövezet strukturális átalakítása iránt. Hosszú távon szükséges egy bankunió az állami pénzügyek és a hitelellátás szétválasztásához, továbbá szükség van a pénzügypiacok mélyreható reformjára és a fiskális politika ellenőrzését szolgáló mechanizmusok kialakítására. Ugyanakkor nélkülözhetetlen egy rendezett lebonyolítási mechanizmus az olyan államok kilépéséhez, amelyek nem tesznek eleget a fiskális unió követelményeinek.

A szakvéleményt jegyző közgazdászok között van Lars Feld, az összgazdasági fejlődést értékelő szakértői tanács tagja, Beatrice Weder di Mauro, a korábbi gazdasági bölcs, és Dennis Snower, a kieli Világgazdasági Intézet elnöke. Mindezt néhány nappal az után, hogy a német nyelvterület 172 közgazdásza gyújtó hangvételű levelet tett közzé.


Németországot 770 milliárd euró terhelheti

A müncheni Ifo Intézet szintén egyértelmű figyelmeztetést lát Németország új minősítésében, amelyet az amerikai minősítő ügynökség tett közzé. „Megerősítve látjuk elemzésünket, amely szerint a mentés is lehet fertőző” – mondta Kai Carstensen, az Ifo vezető konjunktúra-szakértője a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak. Abban az esetben, ha Görögország fizetésképtelenné válik, és kiválik az euróövezetből, Németországnak 82 milliárd euróig terjedő veszteséggel kell számolnia – mutatta ki az intézet elemzése a Bild Zeitung szerint.

Carstensen azt mondta, Németországot legrosszabb esetben 770 milliárd euróval terhelik meg. Ebben benne vannak a mentőalap kockázatai, az Európai Központi Bank kölcsönei, és 400 milliárd eurónyi kintlévőség, amelyet Németország a Target európai lebonyolítási rendszer útján épített ki a válságállamokban.

Wolfgang Gerke, a Bajor Pénzügyi Központ elnöke elkerülhetetlennek minősítette Görögország kiválását az euróövezetből. „Minél tovább várnak vele, annál többe fog kerülni. Ha a német kormány most a minősítő ügynökségeket, mint a Moody’s bírálja, az csupán olcsó figyelemelterelés” – mondta a Schweriner Volkszeitung című lapnak.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!