rss      tw      fb
Keres

Magyar Fidesz-politikusok európai magaslatokon




Orbán levele Helmuth Kohlnak: akik képesek új utakat törni

Orbán Viktor levélben köszöntötte Helmut Kohlt, aki a közelmúltban ünnepelte német kancellárrá választásának harmincadik évfordulóját. Ebből az alkalomból Orbán saját „unortodox” előfutárának láttatja a volt német kancellárt.

Tőle tanulta, hogy a jó szándék kevés a közügyekben: tiszta fej és bátorság kell, hogy a céljainkat elérjük. Kohlt olyan államférfinak ismerte meg, aki legjobb tudása szerint dolgozik a világ jobbá tételén. „Olyannak, aki meg meri kérdőjelezni korának előfeltevéseit.” Aki „tisztán látta Európa nagy történelmi esélyét és képes volt új utakat törni ott, ahol mások tanácstalanul toporogtak”. Orbán Viktor szerint mindez egész nemzedékének és személyének is „felszabadító érzés volt”, amely egész pályafutása során elkísérte.

Orbán szerint Helmut Kohlra a magyarok mindig hálával gondolnak majd, amiért segített Közép-Európának és benne Magyarországnak véget vetni a jaltai világrend igazságtalanságának.

(Németországban harminc évvel ezelőtt, 1982. október 1-jén konstruktív bizalmatlansági indítványával megbuktatták Helmut Schmidt szociáldemokrata kancellárt, helyére a keresztény-liberális koalíció jelöltje, Helmut Kohl került, aki ezt követően rekordhosszú időn át, tizenhat évig töltötte be a kormányfői posztot.)

[A szerk. megj.: Mint ismeretes, Orbán Viktornak már Cézanne-ról is önmaga jutott eszébe. Lásd: Cézanne-kiállítás nyílt – és ami erről Orbánnak eszébe jutott]


Orbán és az előd, aki 16 évig volt kancellár - fotó: Burger Barna
 

Navracsics arról, milyen amerikai elnökre „van szükségük” nekik

Navracsics Tibor, magyar miniszterelnök-helyettes a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) amerikai elnökválasztási partiján a budapesti Corinthia Hotelben beszélt arról, milyen a magyarok számára kívánatos amerikai elnök.

„Legfőbb érdekünk, hogy az Egyesült Államoknak jó elnöke legyen, egy jó stratégiai szövetséges, aki képes segíteni nekünk, együtt tud működni velünk.”

„Nekünk egy hatékonyan működő amerikai döntéshozatali rendszerre van szükségünk.” Ez általában azt jelenti, hogy akkor a leghatékonyabb az amerikai elnöki rendszer, ha a törvényhozás és az elnök ugyanahhoz a párthoz kötődik.

Navracsics szerint az amerikai elnökválasztási kampány sok érdekes tanulsággal szolgál. [Lásd Paul Krugman írását és Kakuk György cikkét a republikánus ellenzéki- és kampánytechnikákról]


Neki hatékony amerikai döntéshozatalra van szüksége - MTI/Koszticsák Szilárd

Surján: fölösleges az Európai Bizottság; a francia-német tengely meggyengült, Közép-Európának kell vezető szerepet vállalnia

Surján László (Fidesz), az Európai Parlament magyar alelnöke Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnök és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár oldalán egy pódiumbeszélgetésen vett részt Bécsben, az Osztrák Tudományos Akadémia és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében.


Fölösleges az Európai Bizottság

„Azt hiszem, hogy az Európai Unió bizottsága hosszú távon felesleges”, mondta Surján. Szerinte az EU-nak a bizottságból, a parlamentből és a tanácsból álló politikai struktúrája kezdetben jól működött, amíg az uniónak egyfajta motorra volt szüksége. Az unió Lisszaboni Szerződéséből következő változások nyomán azonban a bizottság hosszú távon szükségtelenné válik.

„Túl sok ember(ből áll és), túl drága. A tagjai nem állnak politikai ellenőrzés alatt és nem tartoznak felelősséggel, ami így egyértelműen antidemokratikus is. Az az ostoba elképzelés pedig, hogy ahány tagállam, annyi biztosnak kell lennie, kissé nevetségesé teszi a munkát.”

Egy erős Európa tanácsi elnökkel és egy teljes jogú Európai Parlamenttel az unió „láthatóbb, demokratikusabb és olcsóbb lenne”.

Arról, hogy az európai adósságválság után Magyarországnak be kell-e vezetnie a közös európai fizetőeszközt, Surján a referendum lehetőségét vetette fel. „Mivel a feltételek már teljesen mások, és a szuverenitás mértéke is csökkent, ezért úgy hiszem, hogy legalábbis egy új népszavazásra lenne szükségünk, tisztán jogi szempontból.” Így többé semmilyen kötelezettség nem terhelné Magyarországot az euró-belépéssel kapcsolatos korábbi döntésből következően.


Az európai politikus
 

A német-francia tengely meggyengült

Németország és Franciaország mellett Közép-Európa az EU „harmadik motorja” lehetne, mondta Surján. A régi német-francia motor ereje meggyengült és más tagállamok nélkül nem tudja végrehajtani kezdeményezéseit. „Az EU és a világ változások előtt áll, és talán Közép-Európa elég bátor lesz ahhoz, hogy vezető szerepet vállaljon ebben.”

(m.zs.)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!