rss      tw      fb
Keres

Gyöngyösi felszólalása - A TASZ ellenzi a parlamenti beszéd szankcionálását

MTI 2012. december 1., szombat 14:19

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint az Országgyűlésben a magyar zsidó képviselők összeírására vonatkozó felszólalásra nem a büntetés a megfelelő reakció, a parlamenti beszéd szankcionálása sem az előítéleteket nem csökkenti, sem a demokratikus és toleráns közbeszéd elterjedését nem mozdítja elő.

A TASZ levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, arra szólítva fel őket, hogy ne támogassák a parlamenti beszéd szabályainak szigorítását - olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

A jogvédő szervezet szerint a szólással okozott sérelmek orvoslására és megelőzésére csak a legritkább esetekben megfelelő válasz a büntetés.

A jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn elhangzott - az államfő, a kormány, pártok és civil szervezetek elítélő reakcióit kiváltó - azonnali kérdésében annak felmérését szorgalmazta, hogy "az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

A TASZ közleményében kifejtette, az uszítás esetén a tilalom indokolt, csakhogy az említett esetben nem uszítás történt. Az elfogadhatatlan és antidemokratikus véleményekkel szemben az elutasítás azonnali és határozott kinyilvánítása a megfelelő eszköz. Ennél egyszerűbb és hatékonyabb reakció, és a parlamentnél alkalmasabb fórum erre nincs.

"Így lehet egyértelművé tenni a választópolgárok számára, hogy melyik párt milyen értékrendet vall, mennyire fontos a kirekesztés, az előítélet, az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia elleni harc" - hangsúlyozták.

A TASZ szerint "az az ötlet, hogy utólag lehessen pénzbüntetéssel szankcionálni egy felszólalást, csak a parlamenti munkát és a nyílt politikai vitát akadályozná, az antiszemita beszédet nem".

Kizárólag arra jó egy ilyen szabály, hogy a házelnök kénye-kedve szerint alkalmazza a neki nem szimpatikus képviselők vagy vélemények esetén - írták.

"Ez a mostani antiszemita beszéd nem indokolja a parlamenti szólás lehetőségének további korlátozását. A megoldás nem a parlamenti vita lehetőségének ülésvezetési eszközökkel való szűkítése, hanem az ilyen beszédre adott, a demokratikus értékeket egyértelműen megjelenítő reakció" - fogalmaztak.