rss      tw      fb
Keres

A DK szerint "listázásra" ad lehetőséget a kötelező hit- és erkölcstanoktatás

MTI 2012. december 5., szerda 11:18

A Demokratikus Koalíció (DK) álláspontja az, hogy az állami iskolákban nem lehetne kötelezővé tenni a hit- és erkölcstanoktatást, ami szerintük az emberek listázására ad lehetőséget.

Vadai Ágnes, a DK-hoz tartozó független országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján a világnézetileg semleges oktatás követelményével ellentétesnek nevezte, hogy jövő szeptembertől az állami iskolákban bevezetik a kötelező hit- és erkölcstanoktatást.

Véleménye szerint ez a családok vallási hovatartozásának "listázására" ad lehetőséget. Ezt azzal magyarázta, hogy a szülőknek nyilatkozniuk kell, a hit- vagy az erkölcstanoktatást választják-e gyermekeiknek. Mint mondta, az állam így tudni fogja, hogy az adott településeken ki hívő és ki nem, illetve hogy ki melyik felekezethez tartozik.

"Nincs semmi garancia, hogy ezt nem használják fel például arra, hogy valakit a szakmai előmenetelében előnyben részesítsenek. Nem tudjuk, hogy ki és hol fogja tárolni ezeket a rendkívül érzékeny adatokat" - fogalmazott Vadai Ágnes.

A köznevelési törvény alapján a hit- és erkölcstanoktatást az általános iskola első és ötödik évfolyamán, 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben kell megszervezni.

Vadai Ágnest arról is kérdezték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslata alapján - amely kedden került az MTI birtokába, és amelyről várhatóan szerdán tárgyal a kormány - jövőre jelentősen csökkennének az állami teljes ösztöndíjas keretszámok a felsőoktatásban. A DK-s politikus azt mondta: ez sokakat megfosztana a felemelkedés lehetőségétől. Hozzátette: a Gyurcsány-kormány által javasolt tandíj megfelelő ösztöndíjrendszerrel párosult volna, most viszont nincs szó erről.