rss      tw      fb
Keres

Elutasította a cseh kormány reformcsomagját a parlament felsőháza

MTI 2012. december 5., szerda 20:39

Elutasította szerdán a cseh kormány reformcsomagját a parlament felsőháza, a szenátus.

Az ellenzéki baloldal által ellenőrzött szenátus elutasító döntése után a tervezet újra az alsóház elé kerül, és ott újra el kell fogadni. A jobbközép koalíciónak a 200 tagú testületben ehhez 101 támogató szavazatra van szüksége. Ha ez megtörténik, a reformcsomagot még az államfőnek is alá kell írnia. Az új képviselőházi szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor.

A reformcsomag legvitatottabb eleme, hogy jövőre egy százalékkal emelkedjen a forgalmi adó mértéke Csehországban: a normál áfa 20-ról 21 százalékra, míg az áfa kedvezményes szintje 14-ről 15 százalékra, amit az ellenzéki szociáldemokraták és kommunisták egyaránt határozottan elleneznek. Az intézkedések nem titkolt célja, hogy növelje az állami költségvetés bevételeit, és csökkentse a kiadásokat.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter azzal számol, hogy a változások következtében a jövő évben mintegy 40 milliárd koronával nőhetnek az állam bevételei. Ebből mintegy 16,5 milliárd korona a lakosság nagyobb megadóztatásából származna.

Ha a reformcsomagot nem sikerülne keresztülvinni a parlamentben, dugába dőlne a rá épített jövő évi költségvetési tervezet is, amelyet a képviselőház első olvasatban már elfogadott. A viták miatt a cseh kormány immár harmadik költségvetési tervezete a jövő évben 1080,8 milliárd koronás bevétellel és 1180,8 milliárd koronás kiadással számol.

A sokat vitatott intézkedéscsomagot november elején csak úgy sikerült Petr Necas miniszterelnöknek keresztülvinnie az alsóházban, hogy a szavazást a kormány iránti bizalom kinyilvánításával közötte egybe.

Éles, széleskörű bírálatokat váltott ki, hogy a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) reformcsomagot megszavazó egyik új képviselőjét, Roman Pekáreket Kolín volt polgármester-helyettesét májusban korrupció miatt első fokon hatéves szabadságvesztésre ítélte a bíróság.