rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. december 4.

A regisztráció technikailag megvalósíthatatlan
Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke

Bolgár György: - Az imént egy hallgató felvetette aggodalmasan, hogy szerinte ezt a regisztrációt technikailag lehetetlen megcsinálni, hogy nincs annyi idő, nincs annyi jegyző, nincs tér, nincs annyi hely, hogy a jelentkezőket fogadni tudják akárhány hónap alatt. És ahogy hallottam ma délután, Ön nemcsak elvben, hanem gyakorlatilag is megpróbálta ezt végigjátszani. Meséljen!

Schmuck Andor: - Így van. Nagyon egyszerű a dolog, mi is erre jutottunk, amire a hallgató. Hogy egy nagyon egyszerű matematikai példát mondjak, körülbelül 160 munkanap áll rendelkezésre, hogy valaki regisztrálni tudjon. Ezt szorozzuk be 8 órával, szorozva 60 perccel és ezt osszuk el mondjuk úgy, hogy 3 perc van egy regisztrációra. Ebből kiderül, hogy egy jegyző 25 400 főt tud regisztrálni akkor, ha éjjel-nappal, pontosabban a teljes munkaidejében, biológiai szükségleteket nem számítva, ezzel foglalkozik. Ez pedig azt jelenti például a IX. kerületben, ahol 133 ezer választópolgár van, hogy körülbelül ennek az egynegyede vagy még annyi sem tud regisztrálni. És akkor mindenki minden egyes nap ott van, és sorba áll. És azt gondoltam, hogy próbáljuk ezt ki a valóságban. Ez pedig úgy zajlott, hogy felkértem negyven szépkorút, akinek jelen pillanatban nincsen ügyfélkapuja, hogy áldozzanak rá néhány órát, és próbáljunk meg csak időpontot kérni a mostani rendszer alapján az okmányirodában, hogy ügyfélkaput nyissunk. Jelentem tisztelettel, hogy két óra sem volt elég arra, hogy negyven fő csak időpontot kapjon az okmányirodákba.

- Mert az nem olyan egyszerű, hogy bemegyek egy okmányirodába és kérek egy belépési lehetőséget az internetes ügyfélkapura?

- Mondok nagyon érdekes információkat. A) először is időpontot kell kérni. B) a IX. kerületben ez úgy működik, hogy az ember felhívja őket, hogy szeretne időpontot kérni, mire közlik, hogy ügyfélkapun keresztül lehet. Erre mondtuk, hogy rendben van, de mi ügyfélkaput szeretnénk nyitni. Erre mondták, hogy akkor találjunk valaki olyat, akinek van ügyfélkapuja, és azon keresztül kérjünk időpontot, hogy utána ügyfélkaput tudjunk nyitni. Ezek után, ahol viszont személyesen voltunk ott, ott is az volt, hogy bement az ember, és ha talált egy ilyen automatát, akkor azon értelemszerűen végig kellett nyomkodni, hogy egy fő, hogy ügyfélkaput szeretne nyitni, akkor adott egy időpontot, hogy azt elfogadja-e vagy nem fogadja el. Természetesen a rendszer elég lassú, mondom, négy perc alatt sikerült ilyen időpontokat szerezni. És ami nagyon érdekes, és ez mutatja azt is, hogy a kormányzat mennyire nincs tisztában azzal, mit jelent az, hogy regisztráció, hogy valamelyik kormányzati tisztségviselő talán az ATV-ben azt mondta, hogy egy perc egy ilyen regisztráció. Ehhez képest mi csak ügyfélkaput szerettünk volna regisztrálni, és tisztelettel jelzem, hogy az automata harminc percekre adott időpontot. Tehát 9-re, 9,30-ra, 10,30-ra.

- Magyarán egy emberre úgy számoltak, hogy harminc perc alatt végez az ügyfélkapu nyitásával.

- Így van. Aztán mondok még valamit, ami megint csak azt mutatja, hogy ez technikailag elképesztően érdekes szituációt adhat ki. Tovább folytattuk a játékot a számokkal, és azt mondtuk, hogy rendben van, előfordulhat, hogy nemcsak a jegyző maga van, hanem mondjuk megbíz még tíz embert, hogy egy ilyen okmányirodában fogadják az ügyfeleket. Tisztelettel jelzem, három vagy négy okmányirodán megszámoltuk, hogy összesen talán tíz ablak van vagy tizenegy. Ez azt jelenti, hogy a következő hét hónapban, ha ezalatt a 160 nap alatt mindenki ezzel foglalkozik egy nagyobb városban vagy kerületben, akkor nincsen útlevél, nincs személyi, nincs jogosítvány, nincs születés, nincs halálozás, nincs építési engedély. Akkor semmi nincs, akkor mindenki csak regisztrálhat. És akkor még nem beszéltem arról a butaságról, egyébként mindenki tudja, hogy az APEH-nál is megnéztük, most már Nemzeti Adó és Vámhivatal, hogy a személyi jövedelemadónál is az elején adják be sokan, mert szeretnének pénzt visszakapni, meg a végén, mert nem szeretnének hibát elkövetni.

- Szóval nem egyenletes lesz ennek a lezajlása, mert a regisztráció elején majd hirtelen nagy tömegek lepik el a jegyzői hivatalokat vagy az ügyfélkapu megszerzésével megbízott okmányirodákat, meg a végén, amikor elkezdik érezni az emberek, hogy lejárt az idő. Most vagy regisztráltatom magam vagy nem.

- Igen. És még egy nagyon fontos dolog van, most mi ezzel úgy számoltunk, hogy minden nap automatikusan azért csak odamegy 160 ember. Tehát azt számoltuk, hogy minden nap teljes kapacitáson dolgoznak. Ezért fordult az MSZDP Áder János köztársasági elnökhöz, hogy eszébe ne jusson aláírni ezt a törvényt. Nemcsak az alkotmányos aggályok miatt, hanem egyszerűen technikailag nem látszik, hogyan lehet ezt lebonyolítani.

- Lehet, hogy be fogják látni ennek a tarthatatlanságát, hiszen végül is ez a saját szavazóikat is sújtani fogja, és egyszerűen úgy másznak ki belőle, hogy módosítják a frissen elfogadott törvényt. Például úgy, hogy ne csak a jegyző legyen jogosult, hanem bármelyik hivatalnok az önkormányzati hivatalban.

- Azt én értem, csakhogy ezeknek le kéne ülni, kéne számítógép stb. És még egy dolgot mondok. Mi úgy számoltuk ezt a három percet, hogy ebbe a három percbe az fér bele, hogy ebben a téli esős zimankóban valaki bemegy, magán tartja a kabátot, kezében tartja a lakcímkártyát és a személyi igazolványát, leül a hivatalnokkal szemben, átnyújtja, az gyorsan bepötyögi, majd el sem köszön, és ki is löki az ajtón. Tehát azért tetszik érteni ennek a teljes hülyeségét. Ilyet nem lehet. Effektíve az, hogy a kormányzat azt mondja, hogy egy perc lesz egy regisztráció, ezt én elképzelni nem tudom.

- Azt senki nem tudja elképzelni, ez természetesen nem lehet így.

- Azért gondoltuk, hogy akkor leteszteljük így, hogy egyszerűen azt mondjuk, néhány szépkorú szeretne ügyfélkaput nyitni, hogy ne kelljen majd sorba állnia.

- De még az sem olyan egyszerű. Ha ez valóban így lenne és valóban képtelenek technikai megoldást találni arra, hogy az emberek könnyen, gyorsan, különösebb sorba állás és nehézség nélkül regisztráltathassák magukat, akkor a saját híveik is ugyanezzel a problémával fognak küzdeni. Hát ott nem tudnak előnyt biztosítani a Fidesz-támogatóknak.

- Nyilván lesz ilyen VIP sor.

- Áhá. Igen.

- De szerintem ez biztos hogy nem fog menni, és azt gondolom, ezt tényleg be kell látni mindenkinek. Egyszerű matematika, a kis kockás füzetet elő kell venni, be kell szorozni a napokat, időpontokat, helyeket és hogy hány szavazó van.

- De el tudja képzelni, hogy még ezt sem gondolták végig? Hónapok óta megy ez a cirkusz a regisztrációról.

- Ne haragudjon Bolgár úr, a hallgatón meg rajtam kívül valaki felvetette az elmúlt három hónapban, hogy gyerekek, akkor ezt számoljuk ki?

- Felvetették, de nem ennyire részletesen és nem ennyire bizonyítva, hogy az praktikusan lehetetlen lesz. De lesöpörték ezt természetesen és inkább az elvi kérdésekről folyt a vita, hogy önmagában a regisztráció, mint olyan, a választást és az alapjogokat súlyosan korlátozó lépés. És ez így is van.

- Igen. Ezzel mélyen egyetértek.

- De ha ráadásul gyakorlatilag is korlátozza a jogainkat, akkor még súlyosabb a dolog.

- Teljesen súlyos. Mondom még egyszer, hogy a mostani felállási szabályozás szerint jelen pillanatban ez azt jelenti, hogy ha egy jegyző mindent elkövet, amit lehet, akkor ő 25 600 főnél becsukta az ajtót. Tudjuk, hogy egy választókörzetben általában 60 ezer szavazó van. Akkor ez most hogy gondolták?

- Köszönöm szépen, hogy elmondta ezt a kis gyakorlati próbát az ügyfélkapu megnyitásának nem túl könnyű módjáról. Kíváncsi vagyok, hogy a köztársasági elnök figyel-e az MSZDP levelére.

- Majd kiderül.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái