rss      tw      fb
Keres

Hőség - Elrendelte a hőségriadót az országos tiszti főorvos - ÖSSZEFOGLALÓ-2

MTI 2010. július 14., szerda 22:19

Elrendelte a hőségriadót az országos tiszti főorvos. Paller Judit elmondta, hogy szerdán a Délnyugat-Dunántúl megyéinek kivételével mindenhol érvénybe lép a harmadfokú riasztás, vagyis a hőségriadó, amely csütörtöktől az egész országra érvényes lesz. Több vasútvonalon sebességkorlátozást vezettek be a hőség miatt. Az Országos Mentőszolgálathoz a napi átlagnál húsz százalékkal több riasztás érkezett a fővárosban. Az országban Újpesten mérték a legmelegebbet, 36,2 Celsius-fokot.

Felkérik a kórházak, a mentőszolgálat és az önkormányzatok illetékeseit a nagyobb odafigyelésre, valamint arra, hogy készüljenek fel a fokozódó hőség jelentette kihívásokra - mondta a harmadfokú riasztással kapcsolatban az országos tiszti főorvos győri sajtótájékoztatóján.

A hőség miatti harmadik riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha a középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Paller Judit megemlítette: a forróság nem csupán azt jelenti, hogy az átlagosnál többen jelentkeznek az egészségügyi intézményekben, hanem azt is, hogy a magas hőmérséklet a szokásosnál jobban próbára teszi azok technikai eszközeit, rendszereit.

Arra kérik minden olyan üzlethelyiség, hivatal üzemeltetőjét, ahol légkondicionáló működik, hogy nyissa meg termeit az emberek előtt, hiszen negyedórás vagy félórányi hűsölés is elviselhetőbbé teszi a hőséget.

Az országos tiszti főorvos arra figyelmeztetett: aki teheti, viseljen világos, könnyű, természetes anyagból készült ruhát, továbbá ne fogyasszon alkoholt és cukros, szénsavas italokat, az előbbiek ugyanis vizet vonnak el, az utóbbiak pedig - puffadást okozva - a légzést nehezíthetik. Célszerű kerülni vagy kisebb szakaszokba osztani a fizikai munkát, szellőztetni pedig este, éjjel és reggel ajánlott.

Aki gyógyszert szed, az konzultáljon orvosával arról, szükséges-e változtatni annak rendjén, valamint különösen figyelni kell a kisgyerekekre, akiknek még nem állt be a vízháztartásuk - sorolta Paller Judit.

A második riasztási fokozat idején általában 15, a harmadiknál 30 százalékkal nő a halálozások száma, ezek oka éppúgy lehet baleset, mint a hőség okozta túlzott fizikai igénybevétel. A legveszélyeztetettebbek a magas vérnyomással, keringési zavarokkal küzdők, valamint a 65 éven felettiek - jegyezte meg.

A napi átlagnál húsz százalékkal több riasztás érkezett a fővárosban az Országos Mentőszolgálathoz - közölte a mentőszolgálat sajtóügyelete. Budapesten átlagosan 300-350 riasztást kapnak naponta a mentősök, szerdán azonban a hőség miatt ennél jóval több rosszulléthez és közlekedési balesethez kellett kivonulniuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt a dunántúli régióban narancsszínű, az ország többi részén pedig piros figyelmeztetés adott ki; csütörtökre már az egész országra a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés lép életbe.

Csonka Tamás, a meteorológiai szolgálat veszélyjelző munkatársa elmondta, vasárnap valószínűleg érkezik egy hidegfront, amely heves zivatarokkal jár, ez azonban még bizonytalan. A mostani előrejelzések szerint elképzelhető, hogy átmeneti lesz a hidegfront. A felfrissülés után a jövő héten folytatódhat a kánikula, ugyan enyhébb formában, de továbbra is 30 fok körüli maximumokkal.

Szerdán az országban Újpesten mérték a legmelegebbet, 36,2 Celsius-fokot. Az országos melegrekord nem dőlt meg. Ezen a napon az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 37,2 Celsius-fokot Örkényben mérték, 1991-ben.

A Mávinform azt közölte, hogy a hőség miatt szerdán a déli órákban több vasútvonalon is sebességkorlátozást vezettek be a debreceni térségben. A vonatok sebességét azért kellett csökkenteni, mert a nagy meleg miatt deformálódhatnak a sínek.

Budapesten az 1-es és az 1A jelzésű villamosok a nap folyamán nem jártak a Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között, mert a hőség miatt felpúposodtak a sínek. Az említett szakaszon villamospótló autóbuszok szállították az utasokat.

Sopronban a hőségriadó ideje alatt féláron látogatható a város mindkét strandja. A Lővér Fürdő és a Tómalom Fürdő már most is telt házhoz közelítő kihasználtsággal működik.

A debreceni Kossuth téren hűsítő permetsátrat állítottak fel, amely a rendkívüli kánikulában reggeltől estig működik. A Debreceni Vízmű Zrt. szerda reggeltől a város négy pontján osztott ivóvizet, délután pedig megkezdte a város főbb útvonalainak locsolását.