rss      tw      fb
Keres

Standard: Orbán ismét módosíttatja a „gránitszilárdásgút”




A Der Standard Magyarország „gránitszilárdságú” alkotmányát negyedszer módosítják címmel közölte Gregor Mayer cikkét. Orbán miniszterelnök a parlament áldását adatja arra, hogy az Alkotmánybíróságot megfosszák a hatalomtól.

Amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2012 elején az új alkotmány életbe lépését ünnepelte, kijelentette, hogy ez a magyar nemzet megújításának „gránitszilárdságú alapját” alkotja. Ennek ellenére eddig háromszor módosíttatta, hogy finom hatalomtechnikai részleteket építsen be, mint például a választók kötelező regisztrálása, amelyet az Alkotmánybíróság később megsemmisített.

Ám a negyedik módosítással, amelyet ma fog elfogadni a parlament, Orbán masszívabban beavatkoztat a „gránitszilárdságú” alaptörvénybe, mint eddig bármikor. A változtatások egyik fő célpontja az Alkotmánybíróság. A jövőben a testület nem támaszkodhat az új alkotmány életbe lépése előtt hozott döntéseire. A legfőbb bírák az utóbbi időben újra és újra megsemmisítettek vagy életlenítettek demokráciapolitikai szempontból kétes jogszabályokat úgy, hogy az két évtizede szervesen fejlődött alapjog-értelmezések alapján vizsgálták őket.


Bírálók: Alkotmányos puccs

Ennek Orbán szándéka szerint most vége. A legfőbb bírói testület mást jogköröket is elveszít. A bírálók „alkotmányos puccsról” beszélnek, amellyel Orbán még szilárdabban be akarja biztosítani a hatalmát. A módosítás azonban alkotmányos rangra emel olyan rendelkezéseket is, amelyeket az Alkotmánybíróság egyértelműen az alkotmányt és az alapvető jogokat sértőnek minősített. Ezek között van a hajléktalanok kriminalizálása, az egyházi státus önkényes megadása a parlamenti többség által és a választási hirdetések tiltása a kereskedelmi rádiókban és televíziókban.

Orbán csak a választók kötelező regisztrálását nem elevenítette fel újra azt követően, hogy az Alkotmánybíróság előtt vereséget szenvedett. Az EU bírálta azt a jogszabályt, amely az Országos Bírói Hivatal elnök asszonya, Orbán egyik hűséges embere számára lehetővé teszi, hogy egyes ügyeket bizonyos bíróságokhoz utaljon. A törvény most az alkotmány része lesz.

Kereken hatezer ember ment szombaton Budapest belvárosában az alkotmánymódosítás ellen az utcára. Erre az új diákmozgalom és polgári kezdeményezések szólították fel az embereket. Politikusok nem vettek részt a demonstráción.

Magyarország külföldi partnerei is aggályokat hangoztattak. Az Európa Tanács és az amerikai külügyminisztérium a parlamenti szavazás elhalasztását indítványozta. José Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke telefonon hívta fel Orbán Viktort, hogy közölje vele: aggódik a jogállami elvek tiszteletben tartása miatt.

(hj)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!