rss      tw      fb
Keres

Az MNB alelnöke szerint Kopits „kirohanása” sérti Magyarország érdekeit




Balog Ádám – akit a Fidesz hatalomra kerülése után, 2010-ben neveztek ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkárává, majd március elején minisztere, Matolcsy György, immár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökeként, alelnöki rangban magával vitte a jegybankba – levelet írt a Wall Street Journalnek (WSJ). Kopits György írására akart válaszolni (Kopits írását lásd: WSJ: Kopits Orbán Európa-ellenességéről – a Kopits-írások hangsúlyeltolódásai). Hogy csak akart, annak két oka van. Az egyik formai: a WSJ európai kiadása az olvasói levelek rovatában és csak részben közölte Balog válaszát. A másik ok tartalmi: Balog nem Kopits György érveire válaszolt, hanem a személyét próbálta lejáratni, hitelteleníteni. A WSJ – a két szöveg összehasonlításából kiderül – nem „szerkesztett formában” közölte Balog levelét, hanem a Kopits személyét érintő minősítéseket hagyta ki belőle. Nyilván mérlegelték, mivel ártanak/használnak többet: azzal, ha közlik a teljes levelet, amellyel az MNB alelnöke önmagáról és az Orbán–Matolcsy-duó módszereiről állít ki újabb bizonyítványt, vagy azzal, ha nem engedik, hogy odavetett és megalapozatlan állításokkal befeketítsék Kopits Györgyöt. Az utóbbit választották.
Március elején Balog kinevezését az MNB alelnökévé sokan bírálták, mondván, hogy nincs meg az a monetáris politikai szakmai előélete, amelyet a jegybanktörvény előír. A teljes levélből kiderül: a bevett Fidesz-technikának viszont – a bírálók személyes hiteltelenítésének – tökéletesen birtokában van.


Az MNB új főnöke és a beosztottja esküt tesz a Sándor-palotában, 2013. március 6-án – MTI/Kovács Attila
 

A WSJ-ben megjelent olvasóilevél-részlet

„A magyar központi bankot átlátható módon irányítják

Minapi véleménycikkében Kopits György a nemzetközi pénzügyi piacok és az EU fellépését sürgette Magyarország ellen. Kopits különösen a központi bank működését bírálta. Kopits állításaival ellentétben a Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható. Az új kormányzó, Matolcsy György vezetésével a lényegében egyszemélyi irányítási rendszert szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltották fel. Az átalakulás során a központi bank személyi állományában a változás, a vezetőket és beosztottakat is beleszámítva, kevesebb mint 4 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok az emberek dolgoznak a Magyar Nemzeti Bankban, mint korábban. A központi bank tekintélyére és szakmaiságára nézve nem a vezetés ilyenfajta átalakítása jelent veszélyt, hanem sokkal inkább az olyan bírálat, mint Kopitsé, amelyet nem támasztanak alá a tények.

Balog Ádám
helyettes kormányzó
Magyar Nemzeti Bank
Budapest”


Az MNB közzétette honlapján a teljes angol nyelvű levelet

„Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke olvasói levélben reagált Kopits György cikkére, amely a Wall Street Journal hasábjain jelent meg. Balog Ádám levelét a Wall Street Journal szerkesztett formában jelentette meg. A reakció teljes szövege az alábbiakban olvasható”, írja az MNB honlapja.


„Kopits György kirohanása sérti Magyarország érdekeit
Egy diszkreditált személy bírálja a Magyar Nemzeti Bankot a nemzetközi sajtóban

Kopits György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának volt tagja a nemzetközi pénzügyi piacok és az EU fellépését sürgette Magyarország ellen. Kopits súlyosan bírálta Magyarországot, és különösen a központi bank működését a The Wall Street Journal március 27-i vezércikk-rovatában.

Az amerikai olvasók talán nincsenek tisztában Kopits budapesti karrierjével. A Magyar nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja volt 2004–2009 között. Erre a tisztségre Járai Zsigmond kérte fel, aki pénzügyminiszter volt Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök első kormányzása idején – ezt a miniszterelnököt bírálta dühödten Kopits a cikkében –, majd Járait ugyanez a kormány nevezte ki a központi bank kormányzójává.

Kopits abban az időszakban töltötte be tisztségét a Monetáris Tanácsban, a központi bank legfelső döntéshozó szervében, amikor felszálló ágban volt a deviza alapú hitelezés. A deviza alapú hitelek a mai napig súlyos terheket rónak a magyar családok és cégek tízezreire. A Magyar Nemzeti Bank azok között van, akik ma erőfeszítéseket tesznek a károk enyhítésére, a hatás csökkentésére.

Kopits György központi bankot illető bírálata – miközben árt a független központi bank presztízsének – nélkülözi a hitelességet. A Költségvetési Tanács elnökeként Kopits jóváhagyta Magyarország 2010-re szóló költségvetését, amelyben a bevételeket messzemenően felül-, a kiadásokat alultervezték. Azonnali intézkedések nélkül a 2010-es költségvetés hiánya a GDP 7 százaléka felett lett volna, szemben a GDP eredetileg tervezett 3,8 százalékával, amelyet Kopits megvalósíthatónak ítélt.

A magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható. A központi bank új vezetése Matolcsy György [az új kormányzó) irányításával, a lényegében egyszemélyi irányítási rendszert szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltotta fel márciusban. A központi bank személyi állományában a változás, a vezetőket és beosztottakat is beleszámítva, kevesebb mint 4 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok az emberek dolgoznak a Magyar Nemzeti Bankban, mint korábban. Nem a központi bank tisztségeiben bekövetkezett változások jelentenek fenyegetést a központi bank tekintélyére és szakmaiságára, hanem inkább a Kopitséhoz hasonló, rosszindulatú írások, amelyeket nem támasztanak alá tények, hanem megalapozatlanok.

Balog Ádám, helyettes kormányzó, Magyar Nemzeti Bank”

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!