rss      tw      fb
Keres

Medián: Bajnai vagy Mesterházy az esélyesebb?




A közvéleménykutató intézet március végi felmérése szerint a megkérdezettek többsége ma Bajnai Gordont tartja Orbán Viktor legerősebb kihívójának.

A teljes népességben Orbán 29, Bajnai 16 százalékon áll

A márciusi közvélemény-kutatás során a miniszterelnöki alkalmasságra kétféleképpen is rákérdeztek a Medián munkatársai. Az első megközelítésben az derült ki, hogy több jelölt esetén a Fidesz szavazók gyakorlatilag teljes támogatását élvező Orbán Viktort a szavazókorú népesség 29 százalék tartja a legalkalmasabbnak, Bajnai Gordon 16 százalékkal a második, míg három további jelölt közül Mesterházy Attila és Vona Gábor 9-9 és Gyurcsány Ferenc 4 százalék támogatását nyeri el.

Az ellenzéki pártok szavazói (mínusz Jobbik): Orbán 1 százalék, Bajnai 41, Mesterházy 28

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok szavazóitól Orbán 1 százalékot kapna, Vonát viszont egyetlen megkérdezett sem tartja alkalmasnak. Ebben a körben Bajnai (41 százalék) számottevő mértékben megelőzi Mesterházyt (28 százalék) és Gyurcsányt (13 százalék).

Ha csak két jelölt lenne: Orbán–Bajnai 32:28

Amikor a további kérdésekben a választás két-két jelöltre korlátozódott, az Orbán-Bajnai párharcot a jelenlegi miniszterelnök 32:28-ra nyerte, ám ennél nagyobb (34:23) a fölénye Mesterházy Attilával szemben.

Biztos szavazók, de (még) nem pártválasztók: Bajnai–Orbán 26:19, Mesterházy–Orbán 15:21

A különbség még szembetűnőbb, ha az elemzés a választások kimenetele szempontjából erősen felértékelődő aktív elkötelezettek preferenciáira irányul, tehát azokéra, akik állításuk szerint valószínűleg vagy biztosan elmennek szavazni, de egyelőre nem tudnak vagy nem akarnak megnevezni kedvenc pártot. Ebben a körben a kettős párharc egyértelmű nyertese Bajnai Gordon, aki 26:19 arányban Orbánt is felülmúlja, ezzel szemben ha Mesterházy volna a jelölt, őt 15 százalék, míg a jelenlegi miniszterelnököt 21 százalék támogatná.

MSZP-szavazók: csak minden második

Figyelemreméltó, hogy „többes jelölés” esetén az MSZP szavazói közül csak alig minden második (47 százalék) tartja a legalkalmasabbnak a párt elnökét, kétötödük valamelyik korábbi miniszterelnököt támogatná (Bajnait 26, Gyurcsányt 14 százalék).

Mindez összefoglalva azt jelenti, hogy bár az Együtt 2014 támogatottsága elmarad az MSZP-étől, Bajnai Gordon szavazatszerző képessége meghaladja Mesterházy Attiláét. A baloldali ellenzék szavazói és az aktív elkötelezetlenek egyértelműen Bajnait preferálják Mesterházyval szemben, írja a Medián.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!