rss      tw      fb
Keres

Az Economist Király Júlia lemondásáról és az MNB-ben uralkodó állapotokról




Az Economist című folyóirat Keleti megközelítések című blogjában Király Júlia egy j’accuse-zel búcsúzik címmel számolt be a jegybank alelnökének lemondásáról.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egyik alelnöke április 8-án lemondott. Távozása nem volt váratlan, de a Matolcsy György, a bank új elnöke ellen intézett nagyon is nyilvános támadása hullámokat vert hazájában és külföldön is.

Matolcsy, a korábbi gazdasági miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök szoros szövetségese kárt okoz mind a bank hitelességében, mind a magyar gazdaságban, mondta Király. Ő nem lesz tovább részese ennek.

„Olyan döntések születtek, amelyek súlyos károkat okozhatnak nem csak a Magyar nemzeti Banknak,, de hosszabb távon a magyar gazdaságnak is” – írta lemondó levelében. „Mindez figyelembe véve úgy látom, nő a valószínűsége annak, hogy nem kellően megalapozott és elhibázott döntések születhetnek,  amelyekért nem kívánok semmiféle felelősséget vállalni”.

Király támadása Kopits György hasonló megnyilvánulását követte, aki a magyar fiskális tanács elnöke és a központi bank monetáris tanácsának tagja volt.

Király távozása azonban nem lesz hatással a monetáris politikára. Ő volt a nyolcfős monetáris tanács utolsó olyan tagja, akit nem a kormányzó párt, a Fidesz, vagy Orbán kormánya nevezett ki. Mandátuma júliusban járt volna le. Múlt héten tartózkodott a szavazástól egy Matolcsy által összeállított, a gazdasági növekedést elősegíteni hivatott csomag ügyében. Felpanaszolta, hogy a tervet 35 perccel a szavazás előtt adták a kezébe, és ez az idő kevés volt az elolvasásához.

Matolcsy gazdasági miniszterként az általa „unortodoxnak” nevezett politika vezetője volt, amely magába foglalta egyebek között a bankokra és a multinacionális cégekre kivetett adókat, a magánnyugdíjpénztárak államosítását és az IMF és az Európai Unió elleni gyakori verbális támadásokat.

Az új terv, amelyet a Bank of England Funding for Lending elnevezésű projektjéről mintáztak, jóval kevésbé konfrontatív megközelítést jelez. A központi bank nulla kamattal kínál hiteleket a kereskedelmi bankoknak, azzal a céllal, hogy az utóbbiak növeljék a kis- és közepes vállalkozásoknak a hitelezést. A kölcsönök finanszírozására az ország devizatartalékainak egy részét használják fel. A kereskedelmi bankok az így adott hitelekért legfeljebb 2 százalékos kamatot számíthatnak fel. A kereskedelmi bankok emellett forintra konvertálják majd a magánvállalatok deviza alapú hiteleit. A magyar gazdaságon az egyik legnagyobb béklyó a magánemberek és a vállalkozások deviza alapú hiteleinek nagy aránya.

Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjai közül több is megjelent a központi bank tanácskozásán, és óvatosan üdvözölte a programot. Ezek a bankok, köztük az OTP, a Unicredit és a Raiffeisen beleegyezett, hogy rendszeresen munkareggelin vegyen részt a központi bank vezetésével. Ugyanakkor az Erste Bank – az ország második legnagyobb bankja – és az MKB, a negyedik legnagyobb a Dow Jones jelentése szerint nem volt jelen.

A piaci elemzők intenzív érdeklődéssel figyelték a Nemzeti Bankban végrehajtott személyi változtatásokat, úgy tanulmányozták az előléptetéseket és a lefokozásokat, ahogyan a hidegháborús idők kremlinológusai elemezték a szovjet vezetőkről a május 1-jei felvonuláson készült fényképeket. Több vezető tisztségviselők eltávolítottak, amióta Matolcsy lépett Simor András helyére.

A tanácstermet, ahol egykor a bank tisztségviselői vitatták meg a szakpolitikai opciókat, most átadták Matolcsy legbelső munkatársainak. A banki tisztségviselők szerint vannak más helyiségek, amelyek megfelelnek a viták számára.

A bennfentesek a félelem légkörére panaszkodnak, amelyben a régieket és a nem kormánypártiakat a pálya szélére szorítják vagy elbocsátják. Matolcsy elutasítja az efféle bírálatot, és azt mondja, elkötelezett a központi bank függetlenségének megőrzése mellett, de új gazdasági eszközökre van szükség ahhoz, hogy Magyarországot kivezessék a recesszióból. A kormány azzal érvel, hogy radikális politikája mentette meg a magyar gazdaságot az összeomlástól, és hogy csökkentette az ország adósságát.

A piacok eddig óvatosan üdvözölték Matolcsy programját. Úgy tűnik, Király Júlia lemondása nem változtatta meg a hangulatot. A forint, amelynek euróárfolyama nemrég 308-ra csúszott le, tovább javult.


(hj)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!