rss      tw      fb
Keres

Die Welt: a Tavares-jelentés precíz, Orbánnak egy hónapja van




A Die Welt című konzervatív német lap Az Európai Parlament meg akarja vonni a szavazati jogot Magyarországtól címmel közölte Silke Mülherr cikkét. Aki nem akar hallani, annak a bőrén kell éreznie: a brüsszeli képviselők azt követelik Budapesttől, hogy vonja vissza tekintélyelvű alkotmánymódosításait. Ellenkező esetben az Európai Unió kénytelen az utolsó eszközhöz folyamodni.


Az Európai Parlamentben fenik a késeket, a képviselők keményebbre akarják venni a Magyarországgal kapcsolatos fellépést. Amióta Orbán Viktor 2010-ben kétharmados többséggel megnyerte a parlamenti választásokat, összesen négy alkotmánymódosítást rendelt el az országnak.

Nem kizárt, hogy a legutóbbival túlment a határon azzal a híres egy lépéssel. Erre a felfogásra jutottak mindenesetre az Európai Parlamentben, ahol a belügyi szakbizottság kedden mutatta be az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló jelentést. „legfőbb ideje volt, hogy tegyünk valamit” – mondta Rebecca Harms, a zöldek frakcióvezetője. Nem lehet kifelé hitelesen fellépni az alapvető jogokért, és aztán nem megkövetelni őket az unión belül – tette hozzá.


Az EU legélesebb fegyvere

Rui Tavares portugáliai zöld képviselő jelentése a kifogások precíz listája. Összesen 35 oldalon bírálja a magyarországi jogi fejleményeket és változtatásokat követel. Arra az esetre, ha Budapest erre nem reagál, a jelentés felszólítja az EU intézményeit, hogy vizsgálják meg a 7. cikkely alapján indítandó eljárást.

Ez a szándék nem ártalmatlan, hiszen ezt a paragrafust Brüsszelben az EU-fegyvertának atombombájaként kezelik. Akkor lehet bevetni, ha az alapvető jogok „súlyos megsértésének egyértelmű veszélye” áll fenn. Büntetésként legrosszabb esetben a szavazati jog megvonása fenyeget. Magyarországnak ebben az esetben nem lenne beleszólása az uniós szintű döntésekbe. A 7. cikkely mindeddig azonban csak üres fenyegetésnek bizonyult: az EU még egyetlenegy esetben sem alkalmazta ténylegesen ezt a paragrafust.


Már három kék levél Brüsszelből

„Itt az egyik holló nem vájja ki a másik szemét” – mondja Harms a Magyarországgal szemben eddig alkalmazott kímélő bánásmódról. A konzervatívok többségben vannak mind az Európa Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, és Orbán Viktor pártja, a Fidesz az Európai Néppárt pártcsaládhoz tartozik. Ezt a szemrehányást azonban Manfred Weber, a német CSU Európa-politikusa nem akarja szó nélkül hagyni: „Mindannyian a magyarországi történések alapos vizsgálata mellett vagyunk – de ellenezzük az előzetes ítélkezést” – mondta.

Miközben az Európai Parlament mindeddig nem tudott megegyezni a közös fellépésben, az Európai Unió Bizottsága a szerződések őrzőjeként az egyszerű európai jogsértésekre összpontosított. És cselekedett. Pillanatnyilag Orbán asztalán Viviane Reding három figyelmeztető levele fekszik. A jogi kérdésekkel foglalkozó  luxemburgi uniós biztost Orbán intim ellenségének tekinti, mert nem hagy fel a magyarországi alkotmánymódosítások bírálatával.


Orbán Viktornak egy hónapnyi ideje marad

Az úgynevezett kék levelekben Reding javításokat követel. Egyebek mellett szó van egy ad hoc adóról, amelyet Magyarország polgárainak abban az esetben kell fizetniük, ha Brüsszel bírságot szab ki az országra, továbbá az Országos Bírósági Hivatal elnökének arról a jogáról, hogy jogi eljárásokat az egyik bíróságról áthelyezzen a másikra. Brüsszel ezen felül bírál egy szabályozást, amelynek értelmében a választási reklámokat csak az állami adók sugározhatják.

Orbán Viktornak most egy hónapnyi ideje van, hogy válaszoljon ezekre a levelekre. Amennyiben a válaszai nem felelnek meg a biztosnak, Reding kötelezettségszegési eljárást indít. Ezt 2012-ben már is több ízben megtette.

„Kész vagyok Magyarországot újra az Európai Bíróság elé citálni, amennyiben a bíróság ítéleteit nem hajtja végre” – mondta Reding a Die Weltnek. A parlament azon töpreng, hogy a bírósági eljárás minden esetben csupán egyes jogsértésekre vonatkozik, de a magyarországi demokratikus fejlődést ez nem érinti. Reding erre azt mondja: „Az Európai Parlament is indíthat eljárást a 7. cikkely szerint. Tehát a képviselők is cselekedhetnek.”


Állandó testület figyelje meg Magyarországot

„Ez már az alkotmánymódosítások negyedik fordulója, és be kell látnunk, hogy a rendelkezésre álló mechanizmusok nem elégségesek” – mondja Harms. Mivel a 7. cikkely szerinti eljárás beindításához nincs meg a szükséges többség, az indító jelentés egy állandó testület létrehozását követeli.

Ennek a feladata az lenne, hogy a bizottság, a tanács és a parlament delegációjaként figyelemmel kísérje az alapvető jogok helyzetének magyarországi alakulását. És amennyiben szükséges, 2013 végén vegye fontolóra a 7. cikkely szerinti eljárás beindítását.

Ugyanakkor a kezdeményezés általános vizsgálatot is sürget arról, hogy mennyiben teljesítik a tagállamok a csatlakozási kritériumokat, amelyeknek megfeleltek annak idején, amikor beléptek az Európai Unióba. „Rendkívül fontos jelzésnek tartom, hogy ne csak Magyarországot vegyük nagyító alá” – mondja Birgit Sippel, az SPD Európa-politikusa.

Miközben a belpolitikai bizottság jelentése valóban eszkalációt jelent, nem kell abból kiindulni, hogy Orbán Viktornak álmatlan éjszakákat okoz. A dokumentumnak nincs jogi hatása, de attól még pellengér.


Orbán Magyarországon vezet a választóknál

A tervek szerint a dokumentumot még a nyári szünet előtt megvitatják és elfogadják az Európai Parlament plénumán. „Minél nagyobb a többség, annál nagyobb a nyomás, amely az EU Bizottságára és a tagállamokra nehezedik, hogy foglalkozzanak a parlament javaslataival” – mondja a zöld Rebecca Harms. A tagállamok a témával kapcsolatban hivatalosan eddig még nem nyilvánítottak véleményt.

Közben Orbán Viktor Budapesten foglalkozik a brüsszeli postával. Eddig a kötelezettségszegési eljárások fenyegetésére mindig éppen annyit engedett, hogy a luxemburgi Európai Bíróság már éppen nem tudott mit kifogásolni.

Kormánypolitikáját ettől még egyáltalán nem fogja felülvizsgálni. Sőt, épp ellenkezőleg: a brüsszeli nyomás hasznára válik belpolitikai téren, ahol a független, büszke Magyarország elszánt védelmezőjeként prezentálja magát. Terve eddig sikerrel jár. A jövő évben esedékes választások előtt a felmérésekben Orbán egyértelműen vezet, komolyan veendő magyar ellenzék egyelőre nem látható.

(hj)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!