rss      tw      fb
Keres

Elemzők: folytatódhat a fizetési mérleg többletének emelkedése

MTI 2013. június 28., péntek 11:50

Tovább nőhet a külkereskedelmi mérleg többlete a következő időszakbank az Erste és a Takarékbank elemzői szerint, akik úgy vélik, meglepően magas lett az első negyedéves mérlegtöbblet.

A folyó fizetési mérleg többlete 549 millió euró volt az idei első negyedévben, a megelőző három havi 297 millió eurós szufficit, és az előző év azonos időszaki 53 millió eurós hiány után.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken először közölte az idei első negyedéves adatokat, egyben módosította a korábban közzétett, 2012-es számokat. Eszerint tavaly a korábban közölt 1,605 milliárd eurósnál magasabb többlettel, 1,704 milliárd eurós pluszban zárt a magyar folyó fizetési mérleg a 2011-es, 808 millió eurós többlet után.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint messze meghaladja a várakozásokat az 549 millió eurós, első negyedéves többlet. Az elemző kiemeli: a tőkemérleg többlete 562 millió euró volt, így a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 1111 millió euró volt, szezonálisan kiigazítva a nettó finanszírozási képesség 1347 millió euró, a GDP 5,3 százaléka.

A folyó fizetési mérlegen belül mind a reálgazdasági tranzakciók egyenlege, mind a jövedelmek és a transzfermérleg egyenlege jelentős javulást mutatott, így a tavalyi első negyedévhez képest a folyó fizetési mérleg egyenlege mintegy 600 millió euróval javult - mondta Suppan Gergely.

Kifejtette: arra számítanak, hogy a külkereskedelmi többlet és így a folyó fizetési mérleg az év hátralevő részében tovább javulhat, az egész éves folyó fizetési mérleg többlet meghaladhatja a korábbi, 2 milliárd euró körüli várakozásukat. A gazdasági növekedés gyorsulásával pedig a külső adósság is nagyobb mértékben csökkenhet, ami számottevően enyhítheti a magyar gazdaság sérülékenységét, és javíthatja a kockázati megítélést. A folyó fizetési mérleg többletének növekedése a forint árfolyamának stabilitását is támogatja - hangsúlyozta Suppan Gergely.

Nyeste Orsolya, az Erste makroelemzője is kiemelte, hogy 184 millió eurós várakozásuknál jóval magasabb lett a folyó fizetési mérleg többlet az első negyedévben, és gyakorlatilag minden mérlegsor a vártnál kedvezőbb eredménnyel zárt.

A külkereskedelmi többlet kapcsán a szakértő kifejtette, hogy nőtt az export és az import közötti rés: az export emelkedni tudott, míg az import éves alapon csökkent, ami azt mutatja, hogy a gazdasági aktivitás visszafogott volt az első negyedévben.

Nyeste Orsolya szerint kedvező, hogy a tőkemérlegben jelentős szufficit van, valamint hogy csökkent a jövedelmek mérlegének deficitje.

Elmondta: az első negyedéves folyó fizetési mérleg folyamatok megerősítik, hogy az első negyedévben folytatódott az adósság leépülése, és csökkent az ország magas adósság miatti, külső sérülékenysége.

Nyeste Orsolya kifejtette, hogy várakozásuk szerint tovább emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete a következő időszakban.