rss      tw      fb
Keres

Lassult az export növekedése júliusban

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 9:45

A külkereskedelmi mérleg többlete júliusban 241 millió euróra csökkent az egy hónappal korábbi 564 millióról, mert az export növekedési üteme 24,5 százalékról 17,7 százalékra lassult, miközben az import növekedése mindössze 0,1 százalékponttal mérséklődött és az exportnál dinamikusabban, 20,8 százalékkal nőtt.

Júliusban először nőtt gyorsabban az import az exportnál ebben az évben.

Az év első hét hónapjában az export 20,5, az import 18 százalékkal nőtt euróban számolva. Az export értéke 39,8 milliárd euró (10.883 milliárd forint), az importé 36,7 milliárd euró (10.036 milliárd forint) volt.

Az első hét hónapban az exporttöbblet 3.101 millió euró (847 milliárd forint) volt, amely 1.182 millió euróval (289 milliárd forinttal) több, mint 2009 azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokat csütörtökön.

A most közölt számok megegyeznek a július elején közölt első becsléssel.

A volumenadatok szerint a kivitel 17, a behozatal 15 százalékkal nőtt. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 14, az importé 12 százalékkal bővült, euróban ez a növekedés 21, illetve 18 százalék volt.

A 2010. január-júliusi forgalom forintban mért árszínvonala az importnál és az exportnál is 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cserearány változatlan maradt. A forint a főbb devizákhoz képest 4,7 százalékkal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődése 3,3 százalék, az euróhoz mért pedig 4,9 százalék volt.

A gépek és szállítóeszközök volumene az exportban 21, az importban 18 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A behozatal több mint felét, a kivitel kétötödét kitevő három árucsoport - az általános rendeltetésű ipari gép, a villamos gép, villamos készülék, műszer, valamint a közúti jármű - mindkét irányú kereskedelmét 20 százalék feletti volumenbővülés jellemezte a jármű- és járműalkatrész-ipar élénkülése miatt. Az első hét hónapban hasonló növekedést regisztráltak a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékeknél is.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 13, a behozatalé 11 százalékkal bővült. A legjelentősebb részarányt képviselő árucsoport, a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek volumenbővülése mindkét forgalmi irányban meghaladta a 10 százalékot. A gyógyszerbehozatalban a régi tagországok, míg a kivitelben az új tagországok és az Európai Unión kívüli európai országok súlya meghatározó. A műanyag- alapanyag-kereskedelem kétszámjegyű volumenbővülése a híradás-technikai megrendelésekkel függ össze.

2010 első hét hónapjában az energiahordozók behozatalában jelentős, 19 százalékos volumennövekedést regisztráltak. A kőolaj és kőolajtermék mennyisége közel 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, de az árszintnövekedés következtében folyó áras értéke majdnem másfélszeresére nőtt. A természetes és mesterséges gáz importvolumene 30 százalékkal haladta meg az alacsony bázisidőszaki szintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 5 százalékkal nőtt, míg behozatala szinten maradt. A kivitelben a legnagyobb részarányú árucsoport, a gabona és gabonakészítmények exportvolumene az időszak egészére vonatkozóan mintegy tizedével maradt el az előző évi szinthez képest. A termékkör június-júliusi exportjában már jelentős a növekedés a fokozatosan emelkedő gabonaárak miatt.

Az EU országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első hét hónapjában a kivitelben 16, a behozatalban 14 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Az egyenleg az unió egészét tekintve 1.276 millió euróval (277 milliárd forinttal) javult, és 5.821 millió eurót (1.588 milliárd forintot) ért el.

Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 23, az importé 18 százalékkal haladta meg a tavalyi bázist. A külkereskedelmi forgalom hiánya 2,7 milliárd euró (741 milliárd forint) volt, amely 12 milliárd forinttal kevesebb, viszont az árfolyamváltozás következtében 94 millió euróval több, mint tavaly.