rss      tw      fb
Keres

Médiacsomag - Szalai Annamária áttekinthető és kiszámítható működést ígér

MTI 2010. október 12., kedd 17:03

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint itt az ideje, hogy új fejezet kezdődjön, és a médiahatóság áttekinthetően, kiszámíthatóan működjön. Szalai Annamária erről az NMHH hétfőn létrehozott, általa irányított médiatanácsának bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt kedden Budapesten. A testület első ülésén arról is döntött, hogy két-két tagot delegál a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba.

Az eseményen bemutatták a médiatanács négy tagját, Auer Jánost, Kollarik Tamást, Koltay Andrást és Vass Ágnest, akik Szalai Annamáriával együtt kedd délelőtt Kövér László házelnök jelenlétében tettek esküt.

Szalai Annamária hangsúlyozta: folyamatos, stabil működési környezetet szeretnének. Hozzátette: az NMHH előtt jelenleg háromszáz előterjesztés van, ezek legnagyobb részét a régi hatóságtól, az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) veszik át.

A sajtótájékoztatón a hatóság elnöke kifejtette: a jelenlegi közmédiarendszer pazarló és fenntarthatatlan, és a hatósági oldal is megújításra szorul, viszont a jó hagyományokat tovább szeretnék vinni az új rendszerben. Rámutatott: a médiahatóságnak 2009 novembere óta nem volt elnöke, valamint csonka volt a testülete. Ezért komoly ügyhátralékot örököl az új testület, ezeket az ügyeket pedig minél előbb meg kell oldani, készülve arra is, hogy közben bizonyosan lesznek új előterjesztések is.

Szalai Annamária azt mondta: a szolgáltatóknak fontos, hogy kiszámíthatóan, egyforma mércével, következetesen alkalmazza a jogot a hatóság. Kiemelte: emellett az alkotmányos alapjogok érvényesülését, a kiskorúak védelmének érvényesülését is fokozottan szem előtt tartja majd a hatóság. "Mindenekfelett" a közösség jogainak képviselete a feladata a hatóságnak, hiszen az állampolgárok megbízatásából végzik munkájukat - mutatott rá.

Első ülésén a médiatanács két-két tag delegálásáról is szavazott: a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökének Balogh Lászlót, a kuratórium újabb tagjának pedig Ilosvai Gábort javasolták. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács két új tagja a testület javaslata szerint Jobbágy Dénes és Laufer Tamás lesz.

Balogh László eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyetteseként, Ilosvai Gábor pedig az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) Fidesz által delegált tagjaként dolgozott.

Koltay András testületi tag elmondta: a médiatanács felállásával nem arról van szó, hogy új médiavilág következne, mivel az a hatóságtól függetlenül él és létezik. A közérdek szempontjait szeretnék érvényesíteni a jogalkalmazás során: hiszen a "fő szabály a szabadság" - tette hozzá. Azt mondta: a szakmai becsület és szakmai előélet "arra tereli" a tagokat, hogy kiegyensúlyozottan és elfogulatlanul végezzék munkájukat.

Az MTI kérdésére Szalai Annamária azt mondta: a hatóság előtt álló örökölt ügyek sorában ott van például a TV2 Édesnégyes című sorozata is, amellyel kapcsolatban számos törvénysértést tártak fel. A műsorszolgáltatók részére kiírt pályázatok közül számos áll lezárás előtti döntésre várva, illetve a lejáró és újonnan megpályázható műsorszórási frekvenciák kérdése is terítéken van - emelte ki.

Kollarik Tamás, a médiatanács testületi tagja, aki egyben a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is, újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ha úgy látja, hogy e két tisztségének megfelelő ellátása ütközik egymással, le fog mondani a kft.-ben betöltött ügyvezetői megbízatásáról.

A médiatanács tagjai 9 évre kapták megbízatásukat az Országgyűléstől. A jogszabály szerint a médiatanács elnöke a miniszteri illetmény 60 százalékának, a médiatanács tagjai pedig a közigazgatási államtitkár illetménye 75 százalékának megfelelő mértékű tiszteletdíjban részesülnek. A testület az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az ORTT jogutódja. Az NMHH elnöke egyben a médiatanács elnöke is.