rss      tw      fb
Keres

Orosz János: megvan a hortobágyi "nokiás doboz"

MTI 2010. október 12., kedd 17:35

Megvan a hortobágyi "nokiás doboz" - így kommentálta Orosz János, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. jogi képviselője kedden az MTI-nek, hogy - az eddigi vizsgálatok szerint - szabálytalan szerződésekkel 100 milliós kárt okoztak a cégnek a kft. volt vezetői. Gencsi Zoltán, a génmegőrző leváltott igazgatója azt mondta, hogy az átadás-átvételi eljárásban visszaélésekre utaló adatokat nem tártak elé.

Au ügy előzménye, hogy október 6-án azonnali hatállyal megszűntették a munkaviszonyát Gencsi Zoltánnak, a génmegőrző kft. ügyvezető igazgatójának és Puskás Nándornak, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatójának, s új vezetőket bíztak meg az állami cégek irányításával.

Orosz János szerint a génmegőrző kft.-nél az átadás-átvétel során bukkantak a szabálytalan szerződésekre.

Az eddigi, mintegy három évre visszatekintő vizsgálat során olyan szabálytalan integrátori szerződéseket találtak, amelyeket a cég aláírási joggal rendelkező vezetői saját magukkal, illetve családtagjaikkal, baráti cégekkel kötöttek, s ilyen címen 206 millió 900 ezer forintot fizettek ki - ismertette a részleteket Orosz János.

Hozzátette: miután a kedvezményezettek az összeg jelentős részét költségként visszajuttatták a kft.-nek, a céget tényelegesen mintegy 100 millió forint kár érte.

Orosz János hangsúlyozta: nem kerestek ilyen szerződéseket, hanem az átadás-átvétel hivatalos folyamatában találták meg azokat, s eddig mindössze három évre visszamenőleg vizsgálódtak.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére Orosz János elmondta: a szabálytalan szerződések nem érintik a génmegőrző volt első számú vezetőjét, azokat nem ő, hanem volt helyettese, illetve más vezetők írták alá.

Az MTI információi szerint még a héten büntető feljelentést tesznek a szabálytalan szerződések miatt.

Gencsi Zoltán, a génmegőrző kft. menesztett igazgatója reagálásában az MTI-nek elmondta: az új ügyvezetés és közte az átadás-átvétel a törvényes előírásoknak megfelelően zajlik, abban kölcsönösen együttműködnek.

"Az eljárás során a visszaélésekre utaló adatokat számomra nem tárták fel, ezért érdemben erről nem tudok megnyilvánulni" - közölte az MTI megkeresésére Gencsi Zoltán.