rss      tw      fb
Keres

Hortobágyi menesztések - Bírósághoz fordulnak az érintettek és az őstermelők

MTI 2010. október 13., szerda 10:59

Visszautasítják az őket ért vádakat és bírósághoz fordulnak a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. volt vezetői - közölte jogi képviselőjük, Mohácsi Ferenc ügyvéd szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az általa képviselt volt vezetők nem okoztak kárt a kft.-nek, s "a saját tulajdonú és bérelt földeken ökogazdálkodó integrált hortobágyi őstermelők nevében is" bírósághoz fordulnak igazuk védelme érdekében.

Az ügy előzménye: Orosz János, a Génmegőrző Kft. jogi képviselője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy "az eddigi vizsgálatok szerint szabálytalan szerződésekkel 100 milliós kárt okoztak a cégnek a kft. volt vezetői. Megvan a hortobágyi "nokiás doboz" - kommentálta az eddig feltárt hiányt Orosz János.

A jogász szerint - miután október 6-án felmentették a cég ügyvezetőjét, s új vezetőt bíztak meg az állami cég irányításával -, a Génmegőrző Kft.-nél az átadás-átvétel során bukkantak a szabálytalan szerződésekre.

Az eddigi, mintegy három évre visszatekintő vizsgálat során olyan szabálytalan integrátori szerződéseket találtak, amelyeket a cég aláírási joggal rendelkező vezetői saját magukkal, illetve családtagjaikkal, baráti cégekkel kötöttek, s ilyen címen 206 millió 900 ezer forintot fizettek ki - ismertette a részleteket Orosz János.

Hozzátette: miután a kedvezményezettek az összeg jelentős részét költségként visszajuttatták a kft.-nek, a céget tényelegesen mintegy 100 millió forint kár érte.

Orosz János hangsúlyozta: nem kerestek ilyen szerződéseket, hanem az átadás-átvétel hivatalos folyamatában találták meg azokat, s eddig mindössze három évre visszamenőleg vizsgálódtak.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére Orosz János elmondta: a szabálytalan szerződések nem érintik a génmegőrző volt első számú vezetőjét, azokat nem ő, hanem volt helyettese, illetve más vezetők írták alá.

Az MTI információi szerint még a héten büntető feljelentést tesznek a szabálytalan szerződések miatt.

Gencsi Zoltán, a génmegőrző kft. menesztett igazgatója reagálásában korábban az MTI-nek elmondta: az új ügyvezetés és közte az átadás-átvétel a törvényes előírásoknak megfelelően zajlik, abban kölcsönösen együttműködnek.

"Az eljárás során a visszaélésekre utaló adatokat számomra nem tárták fel, ezért érdemben erről nem tudok megnyilvánulni" - közölte az MTI megkeresésére Gencsi Zoltán.