rss      tw      fb
Keres

OGY - A költségvetési bizottság nem tárgyalta az MNB-jelentéseket


MTI 2013. szeptember 30., hétfő 14:17

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága - kormánypárti javaslatra - levette hétfői ülésének napirendjéről a MNB múlt évi üzleti jelentését, továbbá a jegybank felügyelő bizottságának a beszámolóját, pedig az ülésen jelent volt Balog Ádám, MNB alelnök is.

Az MNB éves jelentése szerint a jegybanki devizatartalék 2012-ben 3,9 milliárd euróval, 33,9 milliárd euróra csökkent. Az államadósság csökkentésére 5,1 milliárd, a devizahitelek végtörlesztésére 1,7 milliárd eurót fordított az MNB. Ezeket a tételeket csak részben kompenzálták az Európai Bizottságtól befolyt 3,1 milliárd eurós transzferek.

A felügyelőbizottsági jelentés egyik megállapítása szerint a jegybank tavaly jelentősen több bért fizetett ki - különösen a vezetőknek - mint ami egy közpénzből finanszírozott állami intézménynél indokolt lenne. Ugyanakkor a tényleges költségek kisebbek voltak a 2011. évinél, illetve a tervezettnél, s ez igaz a személyi- és a banküzemi költségekre is.

A bizottságban a legnagyobb vita az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről - az öt szocialista képviselő által benyújtott - törvényjavaslatról alakult ki.

Gőgös Zoltán, az előterjesztők egyike elmondta, hogy a terméktanácsokkal egyeztetve, azoknak az alapvető élelmiszereknek a listáját állították össze, amelyek forgalmi adójának csökkentése a kiskeresetűeknek lennének előnyösek. A javaslat költségvetési kihatása évi 90 milliárd forint, de ez visszatérül a fehéredő gazdaságnak köszönhető plusz adóbevételéből és a megmaradó munkahelyekből.

A kormány nevében jelen lévő Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára azért nem támogatta a törvényjavaslatot, mivel a tárcája - a Vidékfejlesztési Minisztériummal együtt - hasonló javaslaton dolgozik.

Kormánypárti képviselők kommunikációs trükkel vádolták az előterjesztőket, amelyre Gőgös Zoltán úgy reagált, hogy a kormány „a maga nevére akarja venni” az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését, ezért nem támogatja az ellenzéki javaslatot. Pedig ha sokat késlekednek, akkor egy év múlva megszűnik a magyar élelmiszergazdaság, hatezer munkahellyel együtt. A mai kormány eddig 50 milliárd forintot vont ki az ágazatból - tette hozzá a képviselő.

A javaslat mellett csak a két jelenlévő szocialista és az egy jobbikos képviselő - Nyikos László, a bizottság elnöke - szavazott.

Leszavazta a bizottság kormánypárti többsége azt, hogy az alanyi adómentes kereskedőknek ne kelljen bekötniük a pénztárgépüket a NAV-hoz - ez Szél Bernadett és Vágó Gábor LMP-s képviselők javaslata volt.

Novák Előd (Jobbik) azt a reklámadó törvényt nyújtotta be újra, amely egyszer már megjelent a kormány honlapján, de nem került - törvényjavaslatként - a parlament elé. A képviselő azt mondta: a két kereskedelmi tévét akarja kiszorítani a piacról. Pankucsi Zoltán erre úgy reagált, hogy a kormány még egyeztet az adóalanyokkal, ezért nem támogatja az indítványt.