rss      tw      fb
Keres

A német parlament cáfolta, hogy a nácik által zsákmányolt képeket találtak gyüjteményében


MTI 2013. december 31., kedd 0:48

Cáfolta a német parlament a Bild című lap arról szóló jelentését, hogy a náci műkincsharácsolásból származó további alkotásokat találtak a Bundestag gyűjteményében.

A tömeglap hétfői állításával szemben nem erősítették meg, hogy a nácik által zsákmányolt művek vannak a német törvényhozás alsóházában. A parlament szerint két „gyanús esetről” van szó, amelyekben jelenleg is vizsgálódik egy művészettörténész.

A szakember Norbert Lammert házelnök kulturális tanácsadó testületének határozata nyomán 2012 óta világítja át a Bundestag 4000 darabból álló műkincsgyűjteményét, s eddig 108 olyan alkotást talált, amelynek kétes az eredete, illetve gyaníthatóan náci fosztogatásból származik. A vizsgálatnak legkésőbb 2014 márciusáig be kell fejeződnie.

A Bild a Kanzler Bülow spricht im Reichstag (Bülow kancellár a Reichstagban beszél) című olajfestményt, Georg Waltenberger 1905-ben munkáját, valamint Lovis Corinth krétalitográfiáját, a Strasse in Königsberg (Utca Königsbergben) címűt nevezte meg cikkében mint a nácik által elkobzott alkotást.

A Bundestag leszögezte, a művészettörténésznek nincsenek arra utaló információi, hogy e művek egyike összefüggésbe hozható a Gurlitt-gyűjteménnyel. A német hatóságok a Gurlitt családtól foglaltak 2012 elején 1280 kétes eredetű műalkotást.

Hétfői cikkében Bild emlékeztetett arra, hogy a német parlament négy éve kénytelen volt visszaadni az egykori tulajdonos örököseinek a nácik által eltulajdonított, Bismarck széleskarimájú filckalappal című olajfestményt, Franz von Lenbach alkotását.

Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke felszólította a hatóságokat, hogy tegyék közzé a parlamenti festménygyűjtemény gyanús darabjainak listáját.