rss      tw      fb
Keres

Lett pénzügyminiszter: Ukrajna példája mutatja az európai kötődés fontosságát


MTI 2013. december 31., kedd 12:19

Az Ukrajnára gyakorolt orosz nyomás is mutatja az Európához tartozás előnyeit - mondta a Financial Times-nak hazája szerdán esedékes eurócsatlakozásáról a lett pénzügyminiszter.

Andris Vilks a londoni gazdasági napilap által kedden ismertetett interjúban kijelentette: a legutóbbi ukrajnai fejlemények - elsősorban az, hogy Ukrajna az utolsó percben visszalépett a társulási egyezmény megkötésétől az EU-val, és inkább az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra vonásáról döntött - demonstrálják azokat az okokat, amelyek miatt Lettország az euróövezethez csatlakozik.

„Oroszország nem fog megváltozni. Ismerjük szomszédunkat, ahogy eddig is, ezután is sok lesz a kiszámíthatatlan tényező. Nagyon fontos az (uniós) országok összetartása és kötődésük az EU-hoz” - fogalmazott Vilks.

A miniszter szerint Lettország az euróövezeti csatlakozással „teljesítette azt a küldetését", hogy az összes fő európai intézménynek tagjává váljék az Európai Uniótól a NATO-ig. Ez nagyobb védelmet nyújt az országnak baj esetén, ahogy azt „az Ukrajnával történtekből is láthatjuk” - tette hozzá.

A Financial Times a lett eurócsatlakozáshoz fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy bár 2015-re Litvánia is kitűzte belépését a valutaunióba, felvétele egyelőre nem tekinthető magától értetődőnek, ám ha fel is veszik, utána jó eséllyel hosszú évekig nem várható az euróövezet újbóli bővítése.

A gazdasági napilap kiemelte, hogy az euróövezeten kívüli, de a valutauniós csatlakozásra szerződésileg kötelezett EU-tagállamok közül - Litvánián kívül - egyik sem tette meg még az első lépést sem, vagyis nem lépett be az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM), amelyhez a tagjelölteknek a tényleges eurótagság előtt csatlakozniuk kell.

Lettországnak több mint nyolc évébe telt, mire az ERM-tagságtól eljutott az euróövezeti csatlakozásig, ami azt is jelentheti, hogy a következő euróövezeti tagország felvételére legalább egy évtizedet várni kell - áll a Financial Times keddi írásában.