rss      tw      fb
Keres

Óhéber duma




Sokan meglepődtek a kormányfő Mazsihiszhez írott levelén, amelyben bejelenti, hogy a vitatott emlékmű fölépítését elhalasztják a választás utáni időre. Hivatkozik a választási kampányra, s arra, hogy a fölfokozott politikai helyzetben nem lehet indulatmentesen megtárgyalni a témát.


Jogos a kérdés, miért nem jöttek erre rá, amikor puccsszerű hirtelenséggel, szilveszter napján elhatározták minden egyeztetés nélkül, azaz abszolút önkényesen az építést. Pontosan tudhatták, hogy nem fog az érintettek körében tetszést aratni, s a vita időben a kampánnyal egybe fog esni. Szerintem pontosan tudták, s a miniszterelnöki levél egy fideszes hatalompolitikai simli előre kieszelt eleme.


A fontos kérdések pártunk&kormányunk számára nem a szimbolikus politizálás részét képező „emlékezetpolitikai” izék, hanem olyan húsba vágó kérdések, mint a NAV-botrány, a Paks2 projekt és esetleg a választások nyilvánvalóan antidemokratikus, kormánypárti, várható meghekkelése.


Fütyülnek ők az emlékezetpolitikára, amikor a NAV-ügyben és Paks ügyében közvetlenül, a hatalomtechnikai fontosságú választási machinációban közvetve ott van a nagy ezermilliárdos zsozsó. Utóbbiban azért közvetve, mert ennek a machinációnak a pontos kivitelezése biztosítja a további orbitális lopásokat. A Fidesztől megszokott agresszív tematizációs taktika (a számukra fontos ügyek sunyi intézésének biztosításáért a figyelem elterelése az ilyen ügyekről gumicsontok bedobásával). Első számú gumicsont volt a holokauszt-emlékezet kamu, második gumicsont Simon Gábor lebuktatása, harmadik a fölelevenített őszödi beszéd balhé Gyurcsányra égetési kísérlete. Az „emlékezetpolitikai” kamu és Gyurcsány személye, mint alapötlet, biztos stratégiai fixpont, a részletek, ahogy pl. Simon személye is, talán rögtönzés.


Az pusztán mellékhatásként üdvözlendő, hogy a holokauszt-emlékezet kamu során amolyan ujjgyakorlatként lehet hatalmat kéjjel kiélni, zsidókat, nyugati kultúrát, „Európát”, de lényegében az egész országot, az ALATTVALÓKAT csuklóztatni, hadd tudják meg, hol lakik a magyarok istene (az a bizonyos szentkoronás Turul). Továbbá mellékes, de hasznos, örömtelien benyalni a szélső jobbnak.


Bizony szerintem a miniszterelnök halogató döntésének lényegében nincs igazán jelentősége, ez csak süket duma.


Gyerekkoromban még talán jobban divatozott, úgy sejtem, amolyan „békebeli” szlengként, egy élcsapatunk kedves horthyzmusának idejéből megmaradt kifejezés, amelynek használata itt tán némileg stílusos is: A miniszterelnök levele óhéber duma!