rss      tw      fb
Keres

Charta- és Gyurcsány-vita III.

Charta
(
előzmények: Lévai Júlia cikke, Lánczos Vera cikke)


Lázár György

Kedves Lévai Júlia!
Teljes mértékben egyetértek Önnel!
Függetlenül a nyilvános rendezvény tartalmától vagy érzelmi hevületétől, elfogadhatatlan az, hogy egy 74 éves szónok, ebben az esetben Ungváry Rudolf, szitkozódjon.
A hallgatók között fiatalok és gyerekek is voltak, akik most tanulják a társadalmi párbeszéd szabályait és kultúráját. Ungváry rossz példával szolgált számukra.
Az is meglepő, hogy a többi szónok nem kért elnézést Ungváry beszólásáért. Szerintem ezt kellett volna tenniük.
Szívélyes üdvözlettel
Lázár György

***

Gellért Mária

Tisztelt Galamus!

Nagyszerű volt a Demokratikus Charta tüntetés. Nagyon örültem. VÉGRE!!! gondoltam, és minden szónok nagyrabecsült és kitűnő volt. Külön örültem Ungváry Rudolfnak, széles látókörű és koncepciózus, amit ír, amit mond, tisztességes és bátor. Nem lehet "lekommunistázni" sem. Nem klisékben gondolkozik. Igazi, a szó nemes értelemben vett értelmiségi. Az indulatait is szeretem. Bauer Tamás és Gyurcsány Ferenc a megszokott magas színvonalát hozta, mindkettő gyöngyszem ebben az Okatootaiaban. Gréczy Zsolt (ő is egyik kedvencem, okos intelligens, lényeglátó, jó ítéletű, és bátor jó jellemű, elvhű stb.) és Lánczos Vera, Balogh S. Éva cikkével értek egyet. Lévai Júlia cikkével nem. Ez egy politikai tüntetés volt. Nem idevaló mégoly nemes széplelkek esszészerű elemzése sem. Mindhárom beszéd pont úgy volt jó, ahogy volt. Az a téma is irritál már régóta, különösen az utóbbi hetekben, hogy időszerű-e Gyurcsány Ferenc visszatérése a politikába. Micsoda baromság! Majd ő eldönti. Nekünk az a dolgunk, hogy ha így döntött, a nyilvánosság előtt támogassuk. Ez ilyen egyszerű. Neki mindig helye van, helye lenne a nyilvános politikában. Ha ő kényszerszünet után újból aktív, mi annak örüljünk és támogassuk hangosan, nyilvánosan.

***

Kis Ádám – fészbuk

A Charta-tüntetés lényege és hangulata összegezhető az elhangzott véleményekből. Ide kívánkozik azonban néhány kiegészítés.
Például az, hogy Lévai Júlia jó közel lehetett a pódiumhoz, ezért értékelte Bauer beszédét. Magam a házasságkötő terem előtt álltam: ott többnyire nem lehetett hallani belőle semmit, de amit lehetett, az nem odavaló volt, Bauer előzőleg ezeket a gondolatokat már megírta, elmondta rádióban. A tömeg egyhangú reakciója Bauer beszédére ez volt: Hangosabban.
Ungváry beszéde kiváló népgyűlési beszéd volt, a zárómondattal együtt. Többen Petőfire rímeltették (noha Petőfinek ez a sora mostanában Jobbik-jelszó), de szerintem inkább szólt az őszödi beszédről, arról, hogy a Fidesz, Orbán kifogástalan szavakkal mond ki rettenetes gondolatokat (lásd Mihancsik cikkét az Orbán beszédről). A mondatot hallatlanul felerősítette, hogy ezt az ottliki értelemben régi úriembernek nevezhető személy mondta.
Végül a Gyurcsány-beszédről. Egyrészt, kétségtelen, hogy Gyurcsány kedvéért ment oda az akárhányezer ember. Ezen lehet vitatkozni, de kár: az ellenpróba kínos lenne. Másrészről, nekem Gyurcsány szavai nem jöttek be. Nem jött be, amikor az előző kormányt mentegette, és különösen nem jött be, amikor az MSZP-ről beszélt. Ez utóbbira különös fényt vetnek az MSZP hangadóinak másnapi megnyilvánulásai.
A CHARTA-tüntetés jó volt, mert volt. Sajnos azonban amatőr volt, bár egyelőre ennek a szervezetlen, alakuló demokratikus ellenzéknek a számára legfontosabb a lét, lehet, hogy ez a néhány ezer ember lesz az a jégmag, amelyre a növekvő elégedetlenség majd rátapasztja a tömegeket.


Gréczy Zsolt írásához


Berger Zita – fészbuk

Igen, Gyurcsány Ferenc visszatérésének itt volt az ideje, Orbán megadta hozzá a kellő indokot is, amellett, hogy a párttagok és szimpatizánsok sokasága már nagyon várta vissza. Másfél év távollét igen hosszú idő volt. S való igaz, ha Gyurcsány Ferenc a kampányban részt vett volna, illetve ha ő irányította volna a kampányt, akkor nem lett volna ilyen szégyenletes az eredmény. Mesterházyék Bajnai megszorításaival kampányoltak, és nem Gyurcsány Ferenc kormányainak sikereivel, s ez hiba volt, hogy a személyes ambíciói egyes politikusoknak fontosabbak voltak. Azt hitték, ha Gyurcsány-kormány sikereivel nem kampányolnak, azzal sikerült a baloldali szavazókat az MSZP mellé állítani, nos ez nem jött be. Tavaly júniusban az EP-választáson 4 képviselő lett sikeres, a parlamenti választásokon 2 egyéni képviselő lett sikeres, az őszi önkormányzatin pedig 1 megyeszékhely jutott, a fővárost elvesztettük, és a főpolgármesteri posztot is. Az eredmény szégyenletes.
Súlyos kampányhiba volt, hogy a helyi MSZP-s kiskirályok távoltartották Gyurcsány Ferencet nemcsak a kampányban, hanem most is.
Egyetlen olyan MSZP-s elnökségi tagról nem tudunk, aki párton kívüli emberekből ekkora tömeget képes 3 nap alatt összegyűjteni.
Gyurcsány Ferenc egyedüli teljesítményt nyújtott.
Egyetértek azzal is, hogy mikor jöjjön vissza Gyurcsány Ferenc, ha nem most, amikor a köztársaságot kívánja szétütni a kormány. Akkor jött volna vissza, amikor az ország kész romhalmaz? Azok, akik nem kívánták az ő visszatérését, miért nem tettek valamit az elmúlt másfél évben, amikor régóta tudja az MSZP, hogy ha Orbán visszatér, sárba tiporja majd a demokratikus intézményeket. Ki volt az, aki az elmúlt másfél évben megmozdult? Senki. Egyedül küzdött Gyurcsány Ferenc 2006 óta, s ha a pártja mellette áll, és nem hagyja, hogy a jobboldal lejárassa a miniszterelnököt, akkor a párt népszerűségben nem itt állna. De az MSZP némán tűrte, és hallgatott, amikor Orbán Viktor ellenzéki pártvezér politikailag legyilkolta a baloldali kormányt.

***

Stojilkovic Anikó – fészbuk

Hát erről van szó. Értelmes, érthető következtetés. Hozzáfűzném, ideje lenne, ha az MSZP napvilágra hozná, hogy ki volt az a "kedves" júdás, aki az őszödi beszédet ilyen formában nyilvánosságra hozta. Persze egyre többünknek vannak jól behatárolt tippjeink, reméljük, az MSZP is megérti, hogy amíg ezt a csorbát nem köszörüli ki, addig az ő tábora csak csökkenni fog, Gyurcsányé meg nőni. Jó időben jött vissza.

***

Elisabeth Kalman – fészbuk
Ő tudja a legjobban eldönteni, mit is kell tennie, hiszen látja, vannak követői, és lesznek még többen, de ne veszítsük el a bátorságunkat, mi bízunk az igazunkban, benne, a kitűzött célokban, nem szabad leállni.
Most minden pozitív energiát bele, és elég volt a szócsatákból!


Balogh S. Éva írásához


Berger Zita – fészbuk

Amit Balogh S. Éva ír, azzal teljesen egyetértek, én is így látom.
A tüntetés mindig valami ellen szól, és most éppen Orbán alkotmányozása volt az aktuális téma, ami demokráciaellenes.
Gyurcsány Ferenc és a többi felszólaló beszéde éppen arról szól, hogy amit a kormány most csinál, az nem helyénvaló.A tüntetéssel éppen az Orbánnal való egyet nem értést, a tiltakozást fejeztük ki. Gyurcsány Ferenc színre lépése azért is volt aktuális, mert mint volt miniszterelnök, felelősséget érez azért a köztársaságért, amit a rendszerváltás óta ő kormányzott a leghosszabb ideig, s nem azért dolgozott, hogy Orbán Viktor kétlábbal szétrugdossa.
Másrészt Mesterházy Attila korábban azt nyilatkozta, hogy nem kíván az utcán politizálni. Akkor ki ment volna az utcára, ha nem Gyurcsány Ferenc?
Amit Éva ír az MSZP belső helyzetéről, az is igaz: a párt jelenlegi funkcionáriusai háttérben akarják hagyni a volt miniszterelnököt. Nos másfél évig így is volt, népszerűbb lett attól az MSZP? Nem.
Nekünk párttagoknak is megütközést okozott, hogy Gyurcsány Ferenc reformjait nem engedte a párt, de Bajnaiét igen. Nos, ez miért is történhetett meg? Hát azért, mert Gyurcsány Ferenc megmondta a pártnak, hogy támogatni kell Bajnai Gordont, és ezt Gyurcsány Ferenc több alkalommal is elmondta, még a 2009-es őszi választmányi ülésen is, mert akkor is hezitált a párt, hogy kihátráljon-e.
Gyurcsány Ferenc lemondásakor egyetlen egy ember állt ki az akkori elnökségből, és az pedig Vadai Ágnes volt.
S egyetértek Balogh S. Évával abban is, hogy 3 napos ünnep előtt 3 nap alatt összehozni az interneten ennyi szavazót – azt gondolom, erre csakis az igazán jó politikusok képesek.
Ezt az erőt mutatták fel éppen a Charta és a Demokratikus Koalíció együttes megmozdulásán. Három nap alatt több ezer ember mozdult meg Gyurcsány Ferenc neve hallatán, és az MSZP-alapszervezetek ott sem voltak, mivel a tüntetés meghirdetésekor Mesterházy kihirdette, hogy az MSZP-rendezvény majd csak hó végén lesz.
Azt gondolom, aki mögött tömeg áll, mint Gyurcsány Ferenc mögött, annak lehet szava, és a rendezvényen megjelentek létszáma azt mutatja, hogy ideje volt előbújnia.

***

Kerti Zsuzsafészbuk
Gyurcsány a 20 év egyedüli – no jó, nem egyedüli, de egyedi – politikai elemzője, szervező tehetséggel is megáldott, hatásos szónoklatokra is képes politikai szakembere, akitől joggal tart a Fidesz. Nemcsak Orbán, ő nagyon hamar el fog tűnni. A gondokat szerénységem többek között abban látja:Gyurcsány nem jó politikus. Legalábbis a mai helyzetben nem jó. Egy valódi politikus nem mond igazat egy olyan társadalmi közegben, amely hazugságokra épül. A baloldal ma hiteltelenné vált, elsősorban korrupciós ügyei révén. Az orbánisták tömegei pedig egyistenhívők. Idővel a mai rendszerből kiábrándulnak, de akkor sem fog nekik kelleni Gyurcsány Nem igaz, nem hiszem: kell lenni tisztességes baloldali fiataloknak, akiket Gyurcsány és társai tanítanának,előretolnának!!!

***

Kis Ádám – fészbuk

Sajnos, Gyurcsány beleesett abba a hibába, hogy a beszéd közben is maga mögött érezte az MSZP-t. Elég bánatos dolog, hogy az MSZP vezetői elmentek a Gyurcsánytól demonstratíve elhatárolódó Schiffer beszédére – ez állásfoglalás. Tényleg azt szeretné az MSZP, ha Gyurcsány külön pártot alapítana? Velük ki maradna akkor?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!