rss      tw      fb
Keres

Demonstráció december 4-én



A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma december 4-én, szombaton, délelőtt 11 órakor demonstrációt rendez Budapesten, a Roosevelt téren (a Magyar Tudomány Akadémia előtt). A demonstráción nem vesz részt a Gaskó István vezette Liga és a Palkovics Imre vezette Munkástanácsok.


A demonstráció szervezőinek felhívása
(nagyobb méret)

***

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége november 18-án jelentette be, hogy elutasítja azokat a kormányzati döntéseket, amelyek tovább rontják a munkavállalók helyzetét a közüzemi, közszolgálati és az ipari szférában egyaránt. Ilyen intézkedés a 16 százalékos szja bevezetése, amely a szövetség szerint a munkavállalók nagy többségének hátrányos, így – ellentétben a kormány állításaival – igazságtalan és aránytalan. A magánnyugdíjpénztári tagok elleni lépés példanélküli, mert a felhalmozott tagdíjak erőszakos elvételével próbálja a kormány a költségvetés hiányát fedezni. A 2011. évre szóló bér-és keresetnövelési kormányzati javaslatok elfogadhatatlanok, amit tetéz a nyugdíjbiztosítási járulék emelésének módja és tartalma. Összességében a munkavállalókat érintő döntések – túl a változtatások előkészítetlenségén és erőszakosságán – növelik az emberek kiszolgáltatottságát, ezért ezeket elutasítják és tiltakoznak ellenük. Egyben felszólították a kormányt, hogy a munkavállalókat érintő kérdésekben ne tegyen további egyoldalú lépéseket, hanem folytasson érdemi tárgyalásokat az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

***

November 19-én három, közszolgálati munkavállalókat tömörítő szakszervezet jelentette be, hogy demonstrációs bizottságot alakított, amelynek feladata, hogy december elejére demonstrációt készítsen elő. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke az Autonóm Szakszervezetek Szövetségéhez (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéhez és a SZEF-hez tartozó tagszervezetek nevében közölte: nem cél a demonstráció, csak eszköz arra, hogy elfogadható megállapodás jöjjön létre a kormánnyal, ők ugyanis tárgyalni akarnak. Elmondta, a demonstrációs bizottság nyitott, várják más szakszervezeteket csatlakozását is. A sajtótájékoztatón felszólaló érdekképviseleti vezetők arra is felhívták a figyelmet, hogy a közszférában dolgozók 81 százalékát hátrányosan érintik az új adójogszabályok, és a 16 százalékos egykulcsos adót "igazságtalannak és aránytalannak tartják".

***

A Népszava november 24-ei információja szerint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöksége kedden úgy döntött, hogy tagszervezeteire bízza, bekapcsolódnak-e a demonstrációs bizottság tevékenységébe. Az ÉSZT elnökségi ülésén a témáról kialakult vitában elhangzott, hogy több ágazatban elkezdődtek a tárgyalások a kormányzattal, és egyes szakszervezetek tartanak attól, hogy hátráltatná a megegyezést, ha részt vennének a tervezett demonstráción

***

November 25-én a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) hívta rendkívüli egyeztetésre a szakszervezeteket, hogy közös akciótervet dolgozzanak ki a kormány magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseinek lefékezésére. Székely Tamás, a VDSZ elnöke akár nemzetközi segítséget is kér a szerinte az emberi méltóságot, az önrendelkezési és az alkotmányos jogot sértő törvényesített magatartás megakadályozásához. A VDSZ egyebek mellett attól tart, hogy az állami rendszerbe való kötelező visszalépések során nyom nélkül elvesznek azok a kötelezőn túli befizetések, amelyeket a cégek, éppen a szakszervezetek közbenjárására, a dolgozókkal közösen vállaltak. Ez az összeg átlagosan, tagonként 3 millió forint is lehet a szakszervezet számítása alapján.

***

November 25-én jelentette be a Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága, hogy tüntetést szervez a következő hét szombatjára a fővárosban, amennyiben nem vezetnek eredményre a tárgyalások a kormánnyal. A több szakszervezeti szövetség által alakított bizottság kiáltványban hívja tagjait a demonstrációra. Az érdekképviseletek azért tiltakoznak, mert az elmúlt hónapokban "a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlat folyt, és a már megszületett törvények és a benyújtott, döntésre váró jogszabálytervezetek többsége sérti a jogbiztonságot, veszélyezteti a munkavállalók érdekeit". Tiltakoznak azért is, mert "a 2011. évi költségvetési törvénytervezet, az adóváltozások a munkavállalók jelentős része számára reálbércsökkenést fog eredményezni. Ezek az intézkedések ismét a kis keresetű munkavállalókat sújtják, miközben a feketegazdaság tovább virágzik.". És tiltakoznak azért, mert az érdekegyeztetés látványos kiiktatása, formálissá tételének szándéka mára bizonyossá vált: "megint nélkülünk döntenek rólunk". Elutasítják azt is, hogy a kormány a tizenhárom év alatt összegyűjtött magánnyugdíjpénztári megtakarításokat három év alatt más célokra akarja elkölteni, és elfogadhatatlannak tartják, hogy közszféra-ellenes hangulatot teremt a mindenkori politika."

***

November 29-én jelentette be Székely Tamás, a vegyipari ágazati szakszervezet elnöke, hogy az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet is részt vesz a szombatra meghirdetett szakszervezeti demonstráción, hogy kifejezze tiltakozását a kormány "munkavállalókat sújtó intézkedései ellen, közöttük az szja csökkentéshez kapcsolódó intézkedések, a 98 százalékos különadó és a magány-nyugdíjpénztári vagyon "lenyúlása" ellen. Közölte, a szombati demonstrációra civil szervezeteket és a szakszervezethez nem tartozó magánszemélyeket is várnak.

***

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke november 30-án azt mondta, a szombati szakszervezeti demonstráció az első olyan jelentős érdekvédelmi megmozdulás, amely tükrözi, hogy elfogyott a türelem, a szakszervezetek szerint nem lehet tovább szó nélkül hagyni a kormány "eljárásjogilag és tartalmilag is vitatható, többször elfogadhatatlan intézkedését".

***

December elsején a Magyar Nemzet arról adott hírt, hogy a Munkástanácsok és a Liga távol marad a szakszervezetek szombati demonstrációjától. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azt mondta, számos kifogással egyetértenek, ilyen például a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátásának lehetősége. "A témák hecckampányízű tálalása azonban egyértelmű politikai szándékra utal, ezért nem veszünk részt a demonstráción." A Liga elnöke, Gaskó István is hasonlóan nyilatkozott: több felvetést is jogosnak tartanak, ezek megoldásáról nem mondanak le. Hozzáfűzte: "az akció formájáról és sietős megszervezéséből azonban érződik a politikai szándék". A Magyar Nemzet szerint "a baloldali kötődésű" Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége hirdette meg a szombati demonstrációt arra hivatkozva, hogy a jövő évi költségvetés vesztese a közszféra lesz.

Ezzel szemben a szakszervezeti konföderációk megerősítették, hogy a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, "igazmondást" és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól, és szombaton demonstrációval adnak nyomatékot a kormány jogalkotási módszerei, a 16 százalékos szja, a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése és a 98 százalékos különadó elleni tiltakozásuknak.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!