rss      tw      fb
Keres

Jogerősen is pert nyert a pécsi Expo Center kivitelezője

MTI 2010. március 24., szerda 12:54

A Pécsi Ítélőtábla szerdán jogerősen mintegy 204 millió forintot ítélt meg elmaradt vállalkozói díj és pótmunka címén a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt.-nek a pécsi Expo Center építésével összefüggésben.

A táblabíróság Veszeley Józsefné vezette tanácsának döntése értelmében a pénzt a vásárközpontot építtető és az önkormányzati vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. alá tartozó Pécsi Rendezvényszervező Nonprofit Kft. köteles megfizetni tizenöt napon belül.

Az ítélőtábla szerdai határozatában részben megváltoztatta az ügyben elsőfokon eljáró Baranya Megyei Bíróság 167 millió forintról szóló döntését, mert annál magasabb összeget tartott jogosnak.

A Kipszer és a Pécsi Rendezvényszervező 2004-ben kötött szerződést az Expo Center első ütemének építésére. A teljesítési határidő 2005. szeptember 15. volt, amelyet a Kipszer nem tudott tartani. A műszaki átadási eljárás az év november 25-én kezdődött meg, de mivel a műszaki ellenőr szerint a létesítmény nem felelt meg a rendeltetésszerű és biztonságos használat követelményeinek, az épület átvétele műszaki okból nem volt lehetséges.

A rendezvényszervező megtagadta a vásárközpont műszaki átvételét, a Kipszer pedig nem fogadta el az építtetői állásfoglalást, s nem vállalta az építmény üzemeltetési költségeinek fizetését. A munkavégzést beszüntette, és levonult a területről.

A megbízó ennek következményeként 2006. január 17-én azonnali hatállyal felmondta a fővállalkozási szerződést, majd elszámolást eszközölt, azonban a felek nem tudtak érdemben megállapodni, így a Kipszer bírósághoz fordult.

A kivitelező eredetileg mintegy 700 millió forint vállalkozói és pótmunka díjat követelt, ebből a táblabíróság mintegy 597 milliót tartott jogosnak, amelyből levonta a hibás teljesítés miatti javítási költségeket, valamint a kötbért, így a megbízó rendezvényszervezőt 204 millió forint megfizetésére kötelezte.

Az összesen mintegy 3 milliárd forintból épült, s 2006-ban átadott épület évek óta üresen áll. A balul sikerült beruházás vizsgálatára létrejött önkormányzati eseti bizottság a közelmúltban megnevezte a kudarc lehetséges felelőseit, a rendőrség pedig - Páva Zsolt fideszes polgármester feljelentésére - nyomozást indított az ügyben.