rss      tw      fb
Keres

Nem támogatja az EP néppárti frakciója az Európai Számvevőszék új magyar jelöltjét

MTI 2010. március 24., szerda 16:21

Nem támogatja Fazakas Szabolcs jelölését az Európai Számvevőszék tagságára az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja - jelentette be szerdán közleményben Deutsch Tamás (Fidesz) európai parlamenti képviselő.

"Mint az ezzel kapcsolatos dokumentumok ezt egyértelműen bizonyítják, Fazakas úr önkéntesen csatlakozott a kommunista diktatúra idején a magyar titkosszolgálathoz, ahol több mint 13 évig ügynökként tevékenykedett. Ezen okok miatt Fazakas Szabolcs bármilyen magas-rangú uniós tisztségre történő kinevezése szemben áll az alapvető európai demokratikus értékekkel" - áll a frakció Deutsch által jegyzett közleményében, amely szerint a képviselők nagy többséggel döntöttek úgy, hogy elutasítják a jelölést.

"Mivel egy korábbi kommunista titkosszolgálati ügynök kinevezése az Európai Számvevőszék tagjaként az egész Európai Unió szégyene volna, felkérem valamennyi frakciót, hogy ne támogassák Fazakas Szabolcs jelölését" - tette még hozzá Deutsch.

Múlt heti EP-meghallgatásán Fazakas Szabolcs hangsúlyozta: annak idején az őt átvilágító magyar testület megállapította, hogy nem volt tagja a III/III-as ügyosztálynak.

Az EP plenáris ülése csütörtökön Brüsszelben szavaz a számvevőszéki jelölésekről. Az uniós szabályok értelmében a parlamentnek csak véleményezési joga van a jelöltekkel kapcsolatban.

Fazakast a budapesti kormány jelölte az uniós revizori testületbe.