rss      tw      fb
Keres

A NATO-főtitkár lemondásra szólította fel Hoont

MTI 2010. március 24., szerda 17:09

A NATO főtitkára felszólította szerdán Geoff Hoont, az atlanti szövetség új stratégiai koncepcióját előkészítő szakértői csoport brit tagját, hogy mondjon le megbízatásáról, miután otthon lobbibotrányba keveredett.

Kedden felfüggesztették a munkáspárti brit kormány három egykori magas rangú tagjának - köztük Hoon volt védelmi miniszternek - az alsóházi frakciótagságát. Az érintett politikusok belesétáltak a The Sunday Times című vasárnapi brit lap és a Channel 4 kereskedelmi televízió közösen állított csapdájába: a két sajtóorgánum titokban készített felvételein mindhárman késznek mutatkoztak hatalmas pénzekért az üzleti kijáró szerepét vállalni.

Hoont a brit kormány jelölte a NATO-stratégiát előkészítő feladatra. James Appathurai NATO-szóvivő szerint a volt védelmi miniszter kiváló munkát végzett a Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter vezette, 12 fős csapatban.

"Abból kiindulva azonban, hogy a brit kormány már nem támogatja Hoon úr részvételét, a főtitkár úgy döntött, hogy megkéri Hoon urat, szüntesse be ezt a tevékenységét" - ismertette Appathurai újságírókkal Anders Fogh Rasmussen lépését.