rss      tw      fb
Keres

Az árvíz elmosta a részvényárfolyamokat is Ausztráliában

MTI 2011. január 4., kedd 9:29

Jelentős csökkenéssel zárt a melbourne-i tőzsde vezető mutatója kedden, mert az árvíz miatt nyomás alá kerültek a biztosítók, valamint a bányaipari cégek részvényei.

Gyengült az ausztrál dollár is elsősorban azért, mert a gazdaságban is jelentős károkat okozó áradás profitkivétre ösztönözte a befektetőket. De hozzájárult az ausztrál nemzeti valuta gyengüléséhez az is, hogy bizonytalanná vált a világ szénellátásában fontos szerepet játszó bányák sorsa, és romlottak az idei búzatermés kilátásai is.

A karácsony előtt kiújult özönvízszerű esőzések miatt mára Franciaország és Németország együttes területének megfelelő térséget öntött el a víz az északkeleti Queensland államban, s az árvizek már több mint 200 ezer embert sújtanak.

Ez az állam Ausztrália legnagyobb szénbányászati régiója, s az áradások becslések szerint a kivitel 35 százalékát érintik, ami súlyos következményekkel járhat - elsősorban az ázsiai országokban, és főként Kínában - , mivel az acéliparban létfontosságú koksz-szén több mint felét Ausztrália adja a világnak.

Hasonlóképpen globális következményei lehetnek annak is, hogy az ország idei búzatermésének akár fele is csak takarmányként lesz hasznosítható az árvíz, valamint az ország fontos keleti gabonatermő területein bekövetkezett nagy esőzések miatt. Az árakon máris érezni lehet a hatást: amerikai terménytőzsdéken tonnánként 8,25 dollárra emelkedett a márciusi szállítású búza ára, ami a legmagasabb azóta, hogy Oroszország az idén nyáron az óriási szárazság miatt gabonaexportjának a leállítására kényszerült, s emiatt - meg a spekuláció következtében - az egekbe szöktek a világpiaci árak.

Ausztrália tavaly 21,7 millió tonna búzát takarított be, ebből 16,9 millió tonnát exportált.

Bár a gazdasági károkat csak később lehet számszerűsíteni, Queensland pénzügyminisztere arra számít, hogy a júniussal végződő költségvetési évben a GDP-növekedés 3 százalék körüli lesz a fél évvel ezelőtt várt 3,5 százalék helyett. Az ausztrál gazdaságban egyébként alig érződött a globális gazdasági válság, a GDP kis mértékben ugyan, de folyamatosan emelkedett a 2009-es válságos évben is a kormány gazdaságösztönző intézkedéseinek köszönhetően.