rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - A Protestáns Újságírók Szövetsége jónak tartja a jogszabályt

MTI 2011. január 21., péntek 10:29

A Protestáns Újságírók Szövetsége alapvetően jónak és üdvözlendőnek nevezi a tavaly év végén elfogadott médiatörvényt; szerintük csak az alkalmazás gyakorlata minősítheti negatívan.

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy megdöbbenéssel tapasztalják "a médiatörvény ürügyén széles körben kibontakozó propaganda- és médiakampányt".

Kiemelik: értetlenül állnak azon újságíró-szervezetek magatartása előtt, amelyek már azelőtt "megalapozatlan vádakkal igyekeztek hisztériát kelteni", hogy megismerték volna a médiatörvény végleges szövegét.

A "nemegyszer téves információkon alapuló" támadássorozat valójában a médiában dolgozók presztízsét tépázta meg, illetve "etikai és szakmai szempontból" egyaránt megkérdőjelezte az érintett újságíró-szervezetek hitelességét - fűzik hozzá.

A Protestáns Újságírók Szövetsége aláhúzza: elkötelezettek a nemzeti, valamint az európai alapértékek mellett, és természetesnek tartják, hogy - minden más politikai döntéshez és jogszabályhoz hasonlóan - a médiatörvény is vitatható, bírálható és szükség szerint módosítható.

A szervezet ezért arra kér minden újságírót és a szakmai szervezetet, hogy "tanúsítson felelős, mértéktartó, hazánk érdekeit és jó hírét védő magatartást" a nyomtatott sajtótermékekre és az internetes lapokra vonatkozóan csak 2011 júliusában hatályba lépő médiatörvény ügyében.

Hozzáteszik: a Magyarországot ért "igaztalan, sértő, olykor gyalázatos támadásokat higgadt hangnemben, ám határozottan utasítsuk vissza, mert ma újra időszerű az önfeláldozóan küzdő államférfi, Zrínyi Miklós intelme: Ne bántsd a magyart!"

A Protestáns Újságírók Szövetségének honlapja szerint az egyesületi formában működő közhasznú szervezet a protestáns felekezetekhez kötődő médiamunkások szakmai és érdekvédelmi közössége.