rss      tw      fb
Keres

A thaiföldi ellenzéki tüntetők szerint nem érdemes tovább tárgyalni a kormányfővel

MTI 2010. március 30., kedd 11:28

Befejezettnek nyilvánították az új választásokat követelő thaiföldi ellenzéki tüntetők kedden a kormányfővel két napon át folytatott tárgyalásaikat, mondván, hogy nincs értelme a további megbeszéléseknek a szerintük csak az időt húzó miniszterelnökkel.

Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő vasárnap és hétfőn a tévé nyilvánossága előtt tárgyalt a "vörös ingesek" képviselőivel. Dzsatuporn Prompan, az ellenzékiek egyik vezetője kedden viszont azt közölte, hogy megítélésük szerint a felek nézeteltérései feloldhatatlanok, a tárgyalások kudarcba fulladtak, így befejezettnek tekintik a megbeszéléseket. Az ellenzék megvizsgálja, milyen új eszközökkel tudná kikényszeríteni az előre hozott választásokat.

Az ellenzék azt szeretné, ha Abhiszit tizenöt napon belül távozna hivatalából. A thai kormányfő hétfőn kompromisszumos javaslatként felajánlotta, hogy az év végéig feloszlatja a parlamentet - egy évvel mandátuma lejárta előtt -, a tüntetők ezt most lényegében elutasították.

A tiltakozók március 14-e óta tüntetnek Bangkokban. Az elmúlt két hétben több tízezren vettek részt a tüntetéseken, volt, amikor számuk elérte a százezret. Az ellenzéki "vörös ingesek" szerint Abhiszit törvénytelenül, a hadsereg hallgatólagos beleegyezésével került hatalomra.

A tüntetéseket vezető Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra Ellen (UDD) elnevezésű ellenzéki szövetséget részben a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök finanszírozza. A jelenlegi kormányfő viszont élvezi a hadsereg, a monarchisták és a régi bangkoki elit támogatását.