rss      tw      fb
Keres

Elfogadták a Csongrád Megyei Önkormányzat költségvetését

MTI 2011. február 12., szombat 10:36

A Csongrád Megyei Közgyűlés elfogadta szombati ülésén az önkormányzat 2011-es költségvetését 18,2 milliárdos főösszeggel, 315 millió forintos általános és céltartalékkal, 924 millió forintos hiánnyal.

A két tartózkodás mellett tizenkét igen és négy nem szavazattal elfogadott rendelet szerint a 924 millió forintos hiány pénzügyileg kezelhető, az önkormányzat rendelkezik a szükséges pénzügyi forrással: mintegy 700 millió forintot folyószámla-hitelből, 218 millió forintot pedig likvid-hitel felvételével fedeznek.

Az előző évhez képest 2011-ben némileg növekedett a megyei önkormányzatnak jutó állami támogatások és átengedett bevételek nagysága, az illetékbevétel - a jogszabályi változások következtében - azonban jelentősen, több mint egyharmadával csökkent. Elsősorban az egészségügyi intézmények TB-támogatásának növekedése miatt több mint 22 százalékkal emelkedett a működési célra átvett pénzeszközökön nagysága. Javít az önkormányzat költségvetési egyensúlyán az is, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot működtető cég 200 millió forint tagi kölcsönt visszafizet.

Az önkormányzat csaknem 4 milliárd forintot fordít az óvodák és iskolák fenntartására, több mint 6,1 milliárd forintot költ a szentesi, a makói és a deszki kórház működtetésére, 3,3 milliárd forintot pedig a szociális intézményekre. A működési kiadások 99 százaléka kötelezően ellátandó önkormányzati feladatra jut. A költségvetésben 685 millió forintot különítettek el fejlesztési pályázatok önerejére, illetve ezek előfinanszírozására.

A közgyűlés 85 fős létszámcsökkentésről is döntött az önkormányzat által fenntartott oktatási, kulturális és szociális intézményeknél, a létszámcsökkentések nagy része azonban üres álláshelyek vagy nyugdíjas dolgozók munkaviszonyának megszüntetését jelenti.

Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkára az ülésen kifejtette, a 2011-es büdzsé legfontosabb célja a kiadások radikális csökkentése, az önkormányzat saját bevételeiből a tavalyinál kevesebbet fordít az oktatási intézmények fenntartására, amelyek működőképességük határára értek. A tervezet szembe megy a kormánynak a foglalkoztatás bővítését és a lakossági megszorításokat elutasító politikájával, az oktatási, szociális és egészségügyi szektorból von el forrásokat. Az érdekképviseleti vezető kifogásolta azt is, hogy a munkavállalók minden átmenet nélkül fizetésüket az aktuális hónapban 3-a helyett 10-én kapják csak meg.