rss      tw      fb
Keres

Adóelőleg-nyilatkozat önálló tevékenység esetén

MTI 2011. március 8., kedd 4:00

A magánszemélyek önálló tevékenységből származó bevétel esetén az adóelőleg-alap meghatározásánál nyilatkozhatnak elismert és igazolható költségeikről, de alkalmazható bevételükkel szemben a 10 százalék költséghányad levonása is a jövedelem megállapításakor - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a 2011. január 1-jétől hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az adóév egésze során a kifizető felé csak egyfajta költségelszámolási módról lehet nyilatkozni (tételes vagy 10 százalékos, igazolás nélkül elszámolható költséghányad).

Ha a magánszemély az önálló tevékenységéből származó bevételével és az azzal összefüggésben kapott költségtérítés összegével szemben a költsége(i)ről nem nyilatkozik, és más igazolás nélkül elszámolható költség sem merül fel, akkor a kifizető az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelem megállapításánál a 10 százalék költséghányadot alkalmazhatja, azaz a teljes bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek.