rss      tw      fb
Keres

Líbia - Párizsban döntöttek a katonai fellépésről Líbia ellen

MTI 2011. március 19., szombat 16:52

Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnali katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében - jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban.

Tökéletesen elszántak vagyunk - mondta Nicolas Sarkozy a francia elnöki hivatalban rendezett válságértekezleett követően, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében tartottak.

A francia hadsereg parancsnokaként Sarkozy elmondta, a Líbia felett köröző francia harci repülőgépek célja megakadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi polgári lakossága ellen. Hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását és jelezte, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül a szövetséges erők más gépei is készen állnak megvédeni a "civileket a tankokkal szemben".

A Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután kezdtek felderítő repülésekbe Líbia egész területe fölött. "A gépek nem ütköztek semmilyen ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el katonai források.

"Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az arab országokkal együtt az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket ... Arab partnereinkkel megvédjük a polgári lakosságot egy rezsim gyilkos őrületével szemben, amely saját népét gyilkolva elvesztette minden legitimitását" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy. Hozzátette: "Azért avatkozunk be, hogy lehetővé tegyük a líbiai népnek, maga döntsön a sorsáról. Nem lehet őt megfosztani ettől a jogától erőszakkal és terrorral".  

A francia elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt" - mondta az elnök.

Angela Merkel német kancellár a találkozó után azt közölte: a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban.

Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését.

Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.