rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. április 8.

Rudolf Zoltán rendszerinformatikus


Bolgár György
: - Tegnap nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a Fidesz pártigazgatója arról beszél, hogy a Fidesz milyen adatbázist készített, tart fenn és működtet. Azt mondja, hogy gyakorlatilag mindenkiről tudjuk, hogy milyen erős támogatónk, hogy hány esztendős, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mailcíme, de még azt is tudni lehet, hogy a tavalyi pécsi polgármester-választáson, ki volt az a 15 ezer komcsi, aki nem Páva Zsoltra szavazott. Azt mondja Kubatov, hogy név szerint tudják. Az én naiv kérdésem az, hogy tudjuk, hogy léteznek törvényesen megszerezhető adatok választókról, de ezeket mind együtt hogyan lehet tudni, hogyan lehet rendszerezni, milyen informatikai módszerekre, eszközökre van szükség ahhoz, hogy ezt mind tudni lehessen?

Rudolf Zoltán: - Igen, az említett kalózfelvételt én is hallottam. Ezeknek az adatoknak a rendszerezése, informatikai szempontból, manapság már nem nehéz feladat. Gyakorlatilag nem kell hozzá túl nagy beruházás, sem pénzbeli, sem szaktudásbeli. Tulajdonképpen ingyenesen beszerezhető szoftverekkel és némi hardverrel ezek az adatok nagyon jól feldolgozhatók.

- Mi szükséges ehhez? Mondjuk egy ilyen választási kampányidőszakban meg lehet a hivatalos, országos választói adatbázist vásárolni, és akkor ezt, bár talán nem törvényes, de be lehet vinni számítógépbe, ugye? És ezt nem ellenőrzi senki. Mindenki azt tesz a számítógépére, amit akar, illetve amit nem ellenőriznek. Innentől kezdve ezeket már csak frissíteni kell, adott esetben választási kampányok vagy egyéb kampányok idején odaírni, hogy az illető még ott lakik-e, válaszol-e, tart-e fenn velünk kapcsolatot. Vagyis gyakorlatilag egy nagyon egyszerű, manuális munkáról van szó, ugye?

- Tulajdonképpen igen. Ha jól hallottam és jól értettem, ebben a bizonyos felvételben arról van szó, hogy egy online adatbázist hoztak létre különböző adatokból. Azt, hogy pontosan honnan és milyen módon töltötték fel az adatbázist, nem lehet tudni. Viszont egy megfelelően ötletes és tapasztalt adatbányász, egymástól látszólag független adatokból, nagyon jó következtetéseket, nagyon pontos jóslásokat vagy nagyon pontos további részadatokat tud nyerni. Gondolom ez a rendszer az online adatbázisok általános előnyét használja ki, hogy több helyen használhatnak egy olyan központi adatrendszert, amiben az adatok folyamatosan, minden egyes belépőnek a rendelkezésére állnak.

- Mi az, hogy online adatbázis, mitől online?

- Én úgy gondolom, hogy ez valamilyen internetes közreműködéssel van megosztva, ettől online a rendszer. Vagy egy megadott internetcímen, vagy egy bizonyos személyek által ismert weblapon, valamilyen egyszerű adatbázis-kezelő felületen láthatók szerintem ezek az adatok. És ezeket ilyen módon minden hozzáférő módosíthatja, kiegészítheti, esetleg listákat vagy különböző lekérdezéseket indíthat belőle, az őt érdeklő valamilyen szempontok szerint.

- Értem. És ez úgy is működhet, hogy ha nem internetes vagy egyéb informatikai módon érkezik egy adat, hanem tegyük fel, valaki betelefonál, hogy ő ezt és ezt tudta meg valakiről, akkor a telefonon érkezett információt is be lehet vinni ebbe a rendszerbe?

- Természetesen.

- Tehát mindenféle beérkező információt erre az online és állandóan frissülő adatbázisra fel lehet vinni, és bizonyos személyek számára olvashatóvá és használhatóvá lehet tenni.

- Így van. Tulajdonképpen az adatok értéke a részletességben rejlik, mert minél több adatról van szó, minél részletesebb információkat tartalmaz az adatbázis, annál biztonságosabban és annál nagyobb pontossággal lehet belőle különböző következtetéseket levonni.

- Ha valakinek az jutna eszébe, mondjuk az adatvédelmi biztosnak, hogy hátha bűncselekmény lehetősége forog fenn, akkor egy ilyen online adatbázist egyszerű megtalálni?

- Nem. Ezeket vélhetően pont azért, hogy ne lehessen könnyen megtalálni, nem hiszem, hogy túlzottan publikus elérésű területekre tették. Ehhez tulajdonképpen akár egy otthoni számítógép internethozzáférése is tökéletesen megfelel. Nem kell bejelenteni sehol, hogy én egy ilyen adatbázist működtetek és megosztom a nagyközönséggel. Vagyis az érintettek ilyen formában távolról is elérhetik ezt az adatbázist, és használhatják, de hogy ez hol van, azt szinte lehetetlen megtalálni.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!