rss      tw      fb
Keres

80 millió dolláros kártérítést követel egy ecuadori laptól Correa államfő

MTI 2011. április 1., péntek 1:45

Rafael Correa ecuadori államfő 80 millió dollár kártérítést követel az El Universo című laptól, s egyik újságírójára is több év börtönt kért rágalmazás miatt indított keresetében.

A pereskedésről az egyik legjelentősebb ecuadori lap, az El Universo maga számolt be csütörtökön, azt hangsúlyozva, hogy jogi úton válaszol az államfő vádjaira.

Correa azok után perelte be a lap kiadóját, főszerkesztőjét, hogy Emilo Palacio rovatvezető - akire három év börtönt kért az államfő - az El Universo február 6-i számban közölt tárcájában az államfőnek tulajdonította azt a tűzparancsot, amelynek alapján "figyelmeztetés nélkül nyitottak tüzet egy civilekkel, ártatlan polgárokkal teli kórházra". A lövöldözés még tavaly szeptember 30-án történt, amikor a zendülő rendőrök által körülzárt quitói kórházból Rafael Correa ecuadori államfőt katonák szabadították ki tűzharcban: áttörték a rendőrkordont, behatoltak a kórházba, ahonnan a lázadók több mint 12 órán át nem engedték ki az államfőt. A lázadó rendőrök egy rendelet eltörlését követelték, amely megvonta egyes juttatásaikat, s meghosszabbította a kötelező előléptetések közötti időszakot.

Az El Universo "Az országhoz" című szerkesztőségi cikkében azt hangsúlyozta, hogy jogi úton védi meg a véleménynyilvánítás szabadságát, amelyet újabb támadás ért az elnök részéről. A lap figyelmeztette a közvéleményt, hogy a kereset egy újabb eleme azoknak a sorozatos támadásoknak, amelyek az alapvető emberi jogokat érik a hatóságok részéről az elmúlt években. "Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy - a jelenlegi kormány tevékenységének korlátozott átláthatósága ellenére - tovább folytassuk vizsgálódásainkat, tájékoztatva az ország történéseiről és értékelve az eseményeket, ahogy ezt tettük az elmúlt 90 évben" - írta az El Universo.