rss      tw      fb
Keres

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította három guantánamói fogoly fellebbezését

MTI 2011. április 4., hétfő 18:22

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn elutasította három guantánamói fogoly fellebbezését, öt további - ujgur nemzetiségű - fogoly esetében pedig elvetette beadványuk megvizsgálását. Az utóbbiak azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államokban maradhassanak.

A fellebbezést benyújtó három külföldi - két jemeni és egy kuvaiti  -  már kilenc éve raboskodik a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton a terrorizmussal gyanúsított külföldiek számára 2002-ben létesített fogolytelepen. Külön-külön kérték beadványukban a legfelsőbb bírákat a washingtoni fellebbviteli bíróság számukra kedvezőtlen döntéseinek felülvizsgálatára. Mindhárman tagadják, hogy harcoltak volna Afganisztánban.

A különleges rabtelep létrehozásakor George Bush korábbi elnök kormányának jogászai azt az álláspontot képviselték, hogy az "offshore" börtön kívül esik az amerikai polgári bíróságok hatáskörén. A kilenctagú legfelsőbb bíróság azonban 2008-ban   - 5-4 szavazatarányban - úgy határozott, hogy guantánamói foglyoknak az amerikai alkotmány értelmében joguk van arra, hogy szövetségi polgári bírósághoz fordulhassanak ügyükkel.  

A washingtoni fellebbviteli bíróság azonban egy sor ügyben korlátozta azóta a szövetségi kerületi bírák hatáskörét, és megnehezítette a guantánamói foglyoknak, hogy jogorvoslatot keressenek a korlátlan időre szóló fogva tartásuk ellen.

A kongresszus ugyanakkor  megakadályozott minden olyan próbálkozást, hogy Guantánamóról bárki is az Egyesült Államok területére kerüljön, akár egy per idejére is.

Az Afganisztánban tévedés következtében elfogott 17, muzulmán vallású, ujgur nemzetiségű kínai állampolgár az  elsők között volt, akikről szövetségi bírók úgy döntöttek, hogy nem minősülnek "ellenséges harcosnak", alaptalanul tartják őket fogva Guantánamón és elrendelték szabadon bocsátásukat.  A washingtoni fellebbviteli bíróság azonban ezt azzal az érveléssel akadályozta meg, hogy a foglyok elengedéséről kizárólag a kormány dönthet. Az Egyesült Államok nem fogadja be őket, de Kínába sem akarja őket visszatoloncolni. Az ujgurok többsége azóta elfogadta, hogy olyan távoli helyeken telepítsék le őket, mint a csendes-óceáni Palau, de öten még mindig Guantánamón pergetik napjaikat. Ők továbbra is azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államokban bocsássák őket szabadon.  

Barack Obama elnök a múlt hónapban korábbi kampányígérete ellenére jelezte, hogy a terrorizmussal gyanúsított külföldieket továbbra is Guantánamón fogják őrizni. A létesítményben jelenleg 172  fogoly van.