rss      tw      fb
Keres

Líbia - Hague: jövő héten Dohában értekezik az összekötő csoport

MTI 2011. április 4., hétfő 19:54

Jövő héten Dohában ül össze először a Líbia ügyében életre hívott nemzetközi összekötő csoport - jelentette be hétfőn Londonban William Hague brit külügyminiszter.

A csoport létrehozásáról a múlt héten Londonban rendezett nagyszabású Líbia-konferencián született döntés. Az összekötő csoport feladata egyebek mellett a Líbiával kapcsolatos nemzetközi erőfeszítések általános politikai irányítása és a nemzetközi válaszlépések egyeztetése lesz.

Hague, aki hétfőn a londoni parlament alsóházát tájékoztatta a legutóbbi líbiai fejleményekről, elmondta azt is, hogy a nemzetközi hadikoalíció "gyakorlatilag felszámolta" a Kadhafi-rezsim légvédelmét, és jelenleg a líbiai kormányzat "kulcsfontosságú" egyéb hadfelszereléseinek, köztük harckocsi-állományának és mobil tüzérségi eszközeinek megsemmisítése folyik.

A brit külügyminiszter szerint a beavatkozással "hatalmas emberveszteséget" és humanitárius katasztrófát sikerült megelőzni Líbiában. A rezsim ugyanakkor továbbra is képes súlyos támadásokra a civil lakosság ellen, és amíg ezek a támadások folytatódnak, a nemzetközi koalíció is folytatja a vonatkozó ENSZ-határozat betartatását célzó hadműveleteit - mondta Hague a képviselőknek tartott beszámolójában.

A külügyminiszter Musza Kusza volt líbiai külügyminiszter múlt heti nagy-britanniai dezertálásáról az alsóházban elmondta, hogy a líbiai politikus csak szökése előtt "nem sokkal" tájékoztatta a brit hatóságokat szándékáról.

Mivel a líbiai tisztviselők beutazására EU-tilalom van érvényben, hivatalosan Musza Kusza sem kapott engedélyt arra, hogy beutazzon Nagy-Britanniába, de "átmeneti befogadásban" részesült - fogalmazott Hague.

A brit külügyminiszter megerősítette, hogy Musza Kuszának - aki másfél évtizedig a líbiai titkosszolgálat vezetője volt, és sokan felelősnek tartják több súlyos nagy-britanniai merényletért - a brit hatóságok nem ajánlottak fel brit vagy nemzetközi büntetőjogi mentességet. Hague szerint ugyanakkor Musza Kusza nincs őrizetben, és "szabad akaratából" tárgyal érkezése óta "brit illetékesekkel".

A brit sajtó feltételezései szerint Musza Kuszát a brit külső hírszerzés (MI6) illetékesei hallgatják ki a Líbiához kötött múltbeli nagy-britanniai merényletek részleteiről.

Hétfői parlamenti beszámolójában Hague alig burkoltan Musza Kusza példájának követésére szólította fel a Kadhafi-rezsim többi tisztviselőjét is, mondván: London "tisztelettel", a törvényeknek megfelelően bánik majd mindenkivel, aki a rezsim illetékesei közül Nagy-Britanniába akar utazni és tárgyalni kíván a brit kormánnyal. A brit külügyminiszter kijelentette: azok esetében, akikre EU- vagy ENSZ-szankciók vannak érvényben, ám egyértelműen hátat fordítanak a Kadhafi-rezsimnek, London megtárgyalja partnereivel e korlátozások feloldásának lehetőségét.

Hague hozzátette: a brit kormány a héten Musza Kusza esetében is tárgyalásokat kezd erről az EU-val.

A brit külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyes személyekre vonatkozó korlátozások esetleges feloldása sem jelent büntetőjogi mentességet a Kadhafi-rendszer tisztviselői számára.