rss      tw      fb
Keres

KDNP: erős alaptörvényi garanciák védik munkavállalókat

MTI 2011. április 9., szombat 5:45

A KDNP alelnöke szerint az elfogadandó új alaptörvényben erős garanciák védik majd a munkavállalókat.

Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a KDNP politikai meggyőződése szerint a munka az emberi méltóság része.

Az új alaptörvény garantálja mindenki jogát a munka szabad megválasztásához, valamint deklarálja annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson - mutatott rá a KDNP alelnöke.

Hozzátette: az új alaptörvény alapján biztosítani kell a munkafeltételeket, valamint a pihenőidőt és a fizetett szabadságot. Az elfogadandó új alaptörvény emellett általánosságban kimondja a gyermekfoglalkoztatás tilalmát, valamint külön intézkedésekkel biztosítja a szülők munkahelyi védelmét.

A kereszténydemokrata politikus szerint az állam kötelezettsége a minél szélesebb körű munkavállaláshoz szükséges jogszabályi környezet biztosítása, illetve a munkavállalók védelme az esetleges kiszolgáltatottságtól.

"A munkaképes állampolgárok erkölcsi kötelezettsége pedig a hasznos munkában való részvétel" - mondta, hangsúlyozva: stabil demokrácia és versenyképes piacgazdaság csak stabil munkavállalói rétegen alapulhat.

Az elmúlt hónapok kormányzati politikája egybevág a kereszténydemokrata politika célkitűzéseivel, mert egyszerre kívánja bővíteni a foglalkoztatást és megkönnyíteni a munkába állás feltételeit - fejtette ki a kormánypárt alelnöke, aki hozzátette: a KDNP szerint a versenyképesség alapja nem csupán a vállalatok profitja, hanem "a munkavállalóknak minél szélesebb körű jóléte".

Rétvári Bence kitért még arra, hogy az új alaptörvény szövege szerint Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán alapul. A munka több, mint pénzkereset - az emberi személyiség kiteljesedésének egyik legfontosabb eszköze - fogalmazott.