rss      tw      fb
Keres

Palócz Éva: 4-4,5 százalék lehet az idei hiány

MTI 2010. április 15., csütörtök 13:16

A mai folyamatok mellett valószínűleg legfeljebb 4-4,5 százalékos államháztartási hiánnyal kell számolni az év végére - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerda este a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Palócz Éva szerint a közigazgatás Fidesz-kormány által tervezett átalakítása néhány tízezres létszámleépítéssel jár majd, de a gazdaság addigra képes lesz felszívni ezt a munkaerőt.

A mostani folyamatok mellett nem változik jelentősen a kormány által a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékában meghatározott államháztartási hiány, amely az év végére legfeljebb 4-4,5 százalékot ér el - mondta a vezérigazgató.

Palócz Éva emlékeztetett: az államháztartás pénzügyi egyensúlya az őszi-téli hónapokban általában többletet mutat. A mostani, időközi számokból – azaz, hogy az éves hiány 82 százaléka „teljesül” május végére – nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az újonnan megalakuló kormány mozgásterére vonatkozóan.

A szakember megjegyezte: a 4,5 százalékos hiánycél a tavalyi felelősségteljes pénzgazdálkodás alapján, és minden egyéb feltételt változatlannak tekintve lenne tarható. Ennél kicsivel magasabb lehet a valós szám, mert a kutató szerint mind a Nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Unió hajlandó lesz kissé felemelni a magyar hiánycél plafonját.

„Valószínű, hogy ha az IMF és az Európai Unió is rábólint a némileg magasabb hiánycélra, azt a befektetők is elfogadják majd” – érvelte Palócz Éva, hozzátéve: a többi országnak is olyan óriási a deficitje, hogy Magyarország esetében is elképzelhető és indokolható is az enyhe lazítás. A piaci hírek most öt százalék körüli lehetséges idei hiánycélról szólnak.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója úgy látja: a képviselők számának csökkentése lehet az első lépés az önkormányzatok tervezett reformjában, ez léphető meg reálisan idén az új kormányzat részéről.

A közigazgatás átalakítására vonatkozó tervekről elmondta, hogy a lépés néhány tízmilliárd forintos megtakarítást jelent, ami bár nem túl sok, de azért nem szabad lebecsülni. Az önkormányzati képviselőknek a létszámcsökkentés elvileg nem okoz majd anyagi gondokat, hiszen a képviselői juttatásuk elvben csak kiegészítő jellegűnek számít, ez az átalakítás tehát munkahelyeket nem veszélyeztetet.

Az önkormányzati hivatalok és a közigazgatás átalakítása viszont létszámcsökkentéssel is jár, a Kopint-Tárki szerint pár tízezer főt bocsáthatnak el, ám Palócz szerint ez attól is függ, milyen ütemben valósítja meg az új kormány az átszervezést.

Megjegyezte: ha ezzel egyidejűleg megmozdul felfelé a munkaerő-piac, nő a felvevőképessége, a leépített munkavállalók – lévén jellemzően képzettek – viszonylag könnyen el tudnak majd helyezkedni.