rss      tw      fb
Keres

Jogállami járókeret

                 Nyíri András


Amikor meghallottam, hogy a parlament vizsgálóbizottságot hoz létre a gyöngyöspatai történések kivizsgálására, különös tekintettel a „húsvéti kirándulásra”, eszembe jutott Morvai Krisztina és az ő alternatív vizsgálóbizottsága, amely a 2006-os eseményeket „vizsgálta”. Arra gondoltam, hogy talán jó lenne ebben az esetben is egy párhuzamos vizsgálóbizottságot kialakítani.

Amikor azt hallottam a minap, hogy Áder János vagy Stumpf István lehet ősztől az alkotmánybíróság elnöke, arra gondoltam, hogy létre kell hozni egy alternatív alkotmánybíróságot. Tagjai közé mindenképpen érdemes lenne beválogatni volt alkotmánybírákat és tekintélyes alkotmányjogászokat is. Feladata lenne egyrészt a hivatalos alkotmánybírósági megkeresések párhuzamos vizsgálata, és lehetőség lenne olyan esetekben is hozzájuk fordulni, amikor a másik hivatalhoz nem lehet fordulni.

Ezek után visszaemlékeztem az elmúlt év eseményeire, és újabb lehetőségre bukkantam. Ott van a lecsupaszított Költségvetési Tanács. Elegendő jó nevű független közgazdász van az országban, össze lehet állítani egy alternatív tanácsot, ahol elvégezhetik a költségvetés alapos vizsgálatát.

A jövő szempontjából számomra az egyik legfontosabb alternatív intézmény fölállítása 2012 január elseje után esedékes. Az akkor életbe lépő Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdése kimondja: „A személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését sarkalatos törvénnyel létrehozott, független hatóság ellenőrzi.” Hatalom által fölállított független intézmény: fából vaskarika. Ezért elengedhetetlenül szükséges munkába állítani egy alternatív adatvédelmi biztost, aki nemcsak az általános védelmet látja el, hanem súlyt helyez a „független hatóság” folyamatos vizsgálatára is.

Tisztában vagyok azzal, hogy ezek a tevékenységek komoly infrastruktúrát igényelnek és a kiemelkedő teljesítmény érdekében a résztvevőket, mondjuk ki, meg is kell fizetni. Ehhez a szükséges tőkét elő kell teremteni. A munkát azonban minél hamarabb el kel kezdeni. Az elkészített jelentéseket folyamatosan publikálni kell minden lehetséges módon és formában.

Sokáig nehezen fogunk mozogni, de eljön majd az idő, amikor a járókeretet már eldobhatjuk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!