rss      tw      fb
Keres

LMP: virágültetés a sínek közé és sajtótájékoztató a zalai zaklatásról

MTI 2010. április 21., szerda 12:43

Virágokat ültetett az LMP a fővárosi Nagy Lajos király útja és a Thököly út sarkán, hogy ezzel demonstrálják, Zuglóban rosszak az utak és hiányzik a növényzet.

Várnai László, az LMP-nek a főváros 21-es választókerületében induló képviselőjelöltje a szerdai eseményen úgy ítélte meg, hogy a környék jól szimbolizálja a fővárost jellemző káoszt.

A párt egy másik, a főváros VII. kerületében induló képviselőjelöltje, Csiba Kata arról beszélt, hogy Budapest Európa egyik legszennyezettebb városa és egy fővárosi átlagosan két évvel kevesebbet él, mint egy vidéki.

Megjegyezte, hogy a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek, mert a babakocsikban ülve ők szívják be a legtöbb szennyező anyagot.

A sajtótájékoztatót megelőzően a párt aktivistái és képviselőjelöltjei - köztük Schiffer András listavezető - előre magukkal hozott virágokat ültettek be a használaton kívüli villamossínek közé, miután sikerült kisebb gödröket ásniuk a kavicsos kátyúkba. Az odaszállított növények egy része nem kerülhetett tervezett helyére, mivel a szél felborította a párt Bosnyák tér sarkán felállított zöld színű kezdőbetűit, amelyek nagy robaj kíséretében a kikészített virágok közül többet összezúztak.

***

Schiffer: az LMP semmilyen törvénysértést nem követett el Zala megyében

Schiffer András közlése szerint sem az LMP jelöltjei, sem a párt aktivistái nem követtek el semmilyen törvénysértést Zala megyében. A Lehet Más a Politika listavezetője egy kérdésre válaszolva beszélt erről szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: felháborította őket a rendőrség velük szemben indított eljárása.

A párt zalai szóvivője szerdán közölte az MTI-vel, hogy egy hamisnak tűnő ajánlószelvény miatt vizsgálja a rendőrség az LMP valamennyi zalaegerszegi ajánlószelvényét, amelyeket még a megsemmisítés előtt le is foglaltak.

Paksy Zoltán azt mondta: az LMP négytagú zalai választmányát, a párt tíz zalaegerszegi tagját már kihallgatták a még márciusban indított nyomozás során, de tudomása szerint olyanokat is beidéztek, akik szelvényeikkel támogatták a zalaegerszegi jelöltet, Viant Zsoltot.

A szóvivő hozzátette, csak a beidézések kapcsán értesültek arról, hogy vizsgálják az ajánlószelvényeket, mert a helyi választási bizottság két olyan cédulát talált közöttük, amelyeken azonos név, de eltérő aláírás szerepelt.

Az LMP 800 ajánlószelvényt adott le Zalaegerszegen, de a kitöltött cédulák között ők nem fedezték fel a névazonosságot. A szelvény kitöltőjét a pártban nem ismerték, de úgy értesültek, hogy támogatójuk a nyomozás során is közölte, a szabályosan kitöltött ajánlószelvény tőle származik - fejtette ki Paksy Zoltán.

Schiffer András kijelentette, hogy az LMP zalai aktivistáit, illetve azokat a megyében élő választókat, akik nekik adták az ajánlószelvényeiket, március közepe óta folyamatosan zaklatják.

Mint mondta, nem hiszi, hogy bármilyen törvénytelenséget fel tud tárni a vizsgálat. Hozzátette, más pártok esetében, más körzetekben is előfordult ilyen eset, ilyenkor egyszerűen érvénytelenné válik az adott ajánlószelvény.