rss      tw      fb
Keres

Görögország - A parlamenti döntés piaci hatásai

MTI 2011. június 29., szerda 16:36

A görög parlament szerda délután megszavazta a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat; a voksolást megelőzően napi csúcsra emelkedett az euró a dollárhoz képest, több mint egy dolláros nyereségen volt a nyersolaj ára, drágult az arany és emelkedtek az európai tőzsdemutatók.

A parlamenti szavazás után a növekedés megtorpant, amiben szerepet játszott, hogy a görög parlamentnek csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell, miközben Athénból utcai rendzavarásokról érkeztek hírek.

Az euró, amely a voksolást megelőzően még napközbeni csúcson, 1,442 dolláron állt, 16 órakor 1,435 dolláron, a keddi záró érték alatt volt.

A WTI amerikai könnyűolajfajta ára a szavazást megelőző 94,14 dollárról 93,27 dollárra csökkent, ami így is 38 cent drágulás az előző napi záróhoz viszonyítva. Az arany áremelkedése is mérséklődött, 1.504,6 dollárt ért unciája a szavazás előtti 1.509 dollár után. Kedden 1.500,50 dolláron zárt New Yorkban.

A vezető európai tőzsdemutatók emelkedése is mérséklődött a görög parlamenti szavazás után, de továbbra is több mint egy százalékos pluszban álltak 16 óra körül.