rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor kontra Szász Károly



Orbán Viktor kedden délután, négy óra után, a lovasberényi kihelyezett kormányülést követő sajtótájékoztatón a HírTv kérdésére válaszolva azt mondta: megvizsgálják, hogy a kormány vagy a parlament beavatkozhat-e a magánhitel-szerződésekbe.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) elnöke viszont már kedden délelőtt, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén megválaszolta Orbán problémáját.


A HírTv kérdése így hangzott a lovasberényi sajtótájékoztatón:

„A devizahitelesekkel kapcsolatban: tudnak-e arról a problémáról, illetve foglalkoznak-e azzal, hogy ugye lehetett tapasztalni, érzékelni, hogy a nyugdíjpénztárak esetében jelentős veszteség keletkezett, de hogy a devizahiteleseket belekényszerítették abba, hogy életbiztosítást kellett kötniük a hitelfelvételhez. Ezeket az életbiztosításokat a biztosítótársaságok bonyolítják, és én számos helyről azt hallottam, hogy ott is veszteséget termelnek folyamatosan ezek a biztosítótársaságok, amely úgyszintén veszélyezteti a devizahiteleseknek a jövőjét, hiszen nyilvánvalóan két irányból történne a törlesztés, nem fognak tudni a végére érni a törlesztésüknek, másfelől pedig elképzelhető, hogy további olyan költségekbe verik a biztosítók a devizahiteleseket, amiről még nem is tudnak.”

Orbán válasza:

„A kormány a döntéseit annak az elvnek a jegyében  próbálja mindig meghozni, hogy ha terhek jelentkeznek, ezeket a felelősség arányában kelljen viselni. A devizahitelesekkel kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy itt nem látom, hogy érvényesülne a felelősséggel arányos tehermegosztás. Tehát egyelőre azt látom, és ezért van rengeteg indítvány a Fidesz tagjainak részéről is, hogy az emberek úgy érzékelik, hogy a terheket kizárólag ők viselik, a hitelezők pedig nem. Most a nagy kérdés, ami előttünk áll, ezért számítok egy nagyon izgalmas frakcióülésre, hogy van-e egyébként a kormánynak vagy a parlamentnek lehetősége arra, hogy polgárjogi alapon létrejött hitelszerződésekbe kívülről beleavatkozzon, hogy ha az érintett felek egyébként, vagy azok valamelyike azzal nem ért egyet. Ez nagyon nehéz alkotmányos meg mindenfajta járulékos kérdéseket is felvető probléma, ezért mondom Önnek, hogy kis türelmet szeretnék kérni, a háromnapos frakcióülés végén tisztábban fogunk látni abban, hogy mit tehetünk, mire vagyunk képesek.”

Mint az Origo beszámolt róla, augusztus 31-én, a közrádió reggeli műsorában Orbán már figyelmeztette a bankokat: „Több szerénységet kérek a bankelvtársaktól” – mondta, mert szerinte a kormánynak világossá kell tennie, nem engedik, hogy az elhibázott devizahitelezés árát kizárólag a hitelfelvevők fizessék meg. „Ennek a veszteségmegosztásnak keressük a módját az emberek és a bankok között, ez lesz az ősz egyik nagy feladata.”

***

Szász Károly az Országgyűlés bizottsági ülésén:

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat. Noha a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő – állam, bankok, hitelfelvevők, szabályozó hatóságok – felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, megkérdőjelezni nem lehet őket. „Ha mégis ilyen vélemények terjednek el, és ezeket nem tudjuk szakmailag kezelni és korlátok között tartani, akkor azzal az egész pénzügyi rendszer stabilitása kerülhet veszélybe.” Szász szerint ebben a kérdésben a politikusok felelőssége is óriási.

__________________

Forrás: Galamus, MTI


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!