rss      tw      fb
Keres

Wirtschaftsblatt: Magyarország „küzdelmes ősz” és új adók előtt áll



A magyar államháztartás megsínyli a rossz konjunktúrát. Orbán miniszterelnök a költségvetési lyukat most a szerencsejátékokra, a dohányárukra és az alkoholra kirótt újabb adókkal akarja betömni, írja az osztrák gazdasági lapban megjelent írásában Simone Brunner.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök híres a nagy szavakról, és ez alól a rossz gazdasági adatok és adóemelések nem képeznek kivételt.

A magyarok „hosszú idő óta a legnehezebb ősz előtt állnak – adta tudtul Orbán a napokban egy magyar diplomaták előtt tartott beszédében. Minthogy a gazdasági növekedés 1,5 százalék lesz, és ezzel 50 százalékkal elmarad a várttól, a magyar kormány 2011-ben 366 millió eurós költségvetési lyukkal számol. Ennek betöméséhez és – Görögországtól eltérően – a „magyar szuverenitás” megőrzéséhez Orbán tovább akarja emelni a szerencsejátékokra, a dohányárukra és az alkoholra kivetett adókat.

Flat taxet vezettek be

Az Orbán által használt retorika nem véletlen. Jobboldali konzervatív pártja, a Fidesz tavaly azzal az igénnyel lépett hivatalba, hogy nem lesz több adóemelés. Idén január 1-jével bevezették a Fidesz presztízsprojektjét, az úgynevezett flat taxet, az egységes, 16 százalékos jövedelemadót. A csekély adóval a belső keresletet és ezzel a magyar konjunktúrát akarták feltúráztatni.

Takarékossági trend

Éppen az egységes adó gyakorol azonban most jelentős nyomást a magyar államháztartásra a szakértők szerint. Az eddigi 17–32 százalékos, progresszív adórendszerhez képest magyar közgazdászok becslései szerint az állam az egységes adóval 1,8–3,2 milliárd eurótól esik el.

A magasabb jövedelmi rétegek adókulcs-csökkentésének hatása a nulla felé tendál Richter Sándor, a Bécsi összehasonlító Gazdasági Kutatások Intézetének közgazdásza és Magyarország-szakértője szerint: „Ma Magyarországon nagyobb a takarékossági hajlam, mint korábban. Ezenkívül a gazdagok inkább külföldön fogyasztanak, vagy importálnak árukat – ez tehát nem segít a magyar gazdaságon” – mondta Richter.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!